fbpx Ytringspris til tvangs-motstander Hopp til hovedinnhold

Ytringspris til tvangs-motstander

– Myndighetene beskytter oss ikke mot tvangsmedisinering, sier vinner av Ytringsfrihetsprisen i psykisk helsevern 2012, Berit Bryn-Jensen.

Prisen deles ut hvert år av "Stiftelsen til fremme av ytringsfriheten innen psykisk helsevern". I sin begrunnelse for tildelingen til Berit Bryn-Jensen skriver de blant annet dette:

”Årets prisvinner er en foregangskvinne som har vært med å stifte Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk Helse. Hennes politiske klarsyn, mot, faglige styrke og engasjement springer ut fra hennes egen smertefulle erfaring som pårørende. Prisvinneren evner å stå oppreist mot et maktapparat av fagfolk og politikere og holder fast ved sine verdier selv når det stormer som verst”.

Hvis du ser på de som har fått prisen før så synes jeg absolutt det er en stor ære. Det stimulerer til å fortsette kampen for at alle skal ha rett til å ha en stemme i det som blir gjort med en selv, sier prisvinner Berit Bryn-Jensen til napha.no.

 

Les: Tidligere prisvinnere

 

Bryn-Jensen mener det er mange som tjener på dagens praksis med bruk av tvang innen psykisk helsevern.

– Det gjelder både ulike profesjonsinteresser og en global farmasøytisk industri. Våre myndigheter beskytter oss ikke mot tvangsmedisinering, sier prisvinneren.

Hun mener Norge må følge etter våre naboland.

– Det har lenge vært kjent at det å tvangsbehandle mennesker med disse sterke medikamentene, med giftstoffer, fører til en tidlig død. I andre land som Sverige, Danmark og Finland har man siden 1987 ført statistikk over tidlig død ved bruk av medisinsk psykiatrisk behandling, påpeker Bryn-Jensen.

Mens Bryn-Jensen tidligere var aktiv i ”Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk Helse” er det nå organisasjonen ”We Shall Overcome” (WSO) hun finner seg best til rette i.

– Det er en grunnleggende menneskerett å bli hørt i et så vitalt spørsmål som ”hva gjør dere med meg?”. WSO har holdt en veldig tydelig linje her, og har gjort mye bra, fremhever prisvinneren.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse