fbpx Sykepleiere assisterer under robot-operasjoner Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere assisterer under robot-operasjoner

Tre av operasjonssykepleierne som har fått opplæring som ”first assistent”: Cecilie Dahl Sigurthorsson (tv), Elin Bruvold Dinneen og Mette Magnell. Foto: Per Marius Didriksen/Oslo universitetssykehus.

Operasjonssykepleiere ved Oslo universitetssykehus (OUS) er de første i Norge til å assistere kirurgen under operasjoner utført med robot.

Operasjonssykepleierne på Radiumhospitalet har fått opplæring i å bli ”first assistent” ved robotassisterte kikkhullsoperasjoner av prostata. Roboten er firearmet og fjernstyres av hovedkirurgen. Pasienter med prostatakreft er den største pasientgruppen som tilbys behandling.

Opplæringen foregår i samarbeid med hovedkirurg og assistentlege som underviser operasjonssykepleieren i assistentrollen under operasjon.

 

Dedikert team

– Vi er opptatt av faglig forsvarlighet, og ingen assisterer alene før både operasjonssykepleieren selv og hovedkirurgen mener hun er klar, sier operasjonssykepleier Elin Bruvold Dinneen.

Hun og tre andre operasjonssykepleiere har til nå fått opplæring i rollen som ”first assistent”.

Kirurg Bjørn Brennhovd er veldig fornøyd med prosjektet.

– Operasjonssykepleierne bidrar til et mer stabilt operasjonsteam med færre endringer i teamets sammensetning. Og det er bedre for pasienten med et drillet personell som gjør det samme hele tiden, sier Brennhovd.

 

Godt læringsmiljø

– Å utvide kunnskapsnivået, få mer erfaring og nye utfordringer skaper godt læringsmiljø og holder motivasjonen oppe, sier Elin Bruvold Dinneen.

Radiumhospitalet og Aker sykehus var de første i Norge som startet med robotassisterte operasjoner i 2004. Oslo universitetssykehus har nå tre da roboter i drift.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.