fbpx Store forventninger Hopp til hovedinnhold

Store forventninger

- På Sykepleierkongressen gav Støre uttrykk for at vi kunne se frem til statsbudsjettet, sier forbundsleder Eli Gunhild By.

- Hvilke forventninger har dere til årets statsbudsjett?

- Vi forventer at Jonas Gahr Støre følger opp de signalene han ga i løpet av sine første dager som helseminister. På Sykepleierkongressen ga han uttrykk for at vi kunne se frem til statsbudsjettet. Han sådde noen forventninger med den uttalelsen, sier Norsk Sykepleierforbunds (NSF) forbundsleder, Eli Gunhild By.

- Han var også tydelig på at vi ikke kan leve med at det sendes faks mellom sykehjem og sykehus. I så fall betyr dette at vi kan se frem til økte bevilgninger knyttet til IKT-investeringer i helsetjenesten, sier By.

 

- Hvilke fagområder mener NSF bør prioriteres?

- IKT er ett av de områdene som vi har spilt inn til regjeringen i forkant av statsbudsjettet. Vi har overfor regjeringen foreslått at IKT-investeringene innen 2014 minst må utgjøre 3 prosent av de totale inntektene til helseforetakene. Vi har også påpekt at kommunenes helse- og omsorgstjeneste får systemer slik at de kan ha elektroniske meldingsutvekslinger mellom nivåene i helsetjenesten, sier hun.

 

- Hvorfor?

- NSF gjennomførte for en stund siden en kartlegging sammen med Legeforeningen der vi avdekket at IKT-investeringene i spesialisthelsetjenesten ligger på bunnivå i Norden, utgjør 1,6 prosent av disponible midler. Det er på samme nivå som innen gruvedrift! Et løft på dette området er derfor helt nødvendig for å komme på et nivå som sikrer forsvarlig og effektiv drift. Det å satse på gode systemer som snakker sammen, er viktig for pasientsikkerheten.

I tillegg forventer NSF at vil følge opp Samhandlingsreformen, og at de svakhetene som er avdekket blir tatt tak i.

 

- Flere saker?

- Vi har undersøkelser som viser at det er stor mangel på sykepleiere i kommunene. Budsjettet må legge til rette for at kommunene ansetter flere både sykepleiere og spesialsykepleiere neste år. Det er blant annet stort behov for en sterk satsing på helsestasjons- og skolehelsetjenesten, sier Eli Gunhild By.


- Forebygging er noe alle snakker om, men ingen ønsker å bruke penger på noe man ikke ser resultatet av før flere år har gått. Vi håper at regjeringen ser at satsing på helsestasjon og skolehelsetjeneste er god samfunnsøkonomi, sier hun men har enda flere saker på ønskelisten:

- Flere sykepleiere inn i helse- og omsorgstjenesten er helt nødvendig dersom vi skal sikre pasienter den pleien de har behov for. Det er skremmende å se hvor mange uten noen helsefaglig utdanning som utfører oppgaver de verken har kompetanse til eller har lov til. Vi må sikre at pasienter som nå blir overført til kommunene kan føle seg sikre på at de blir ivaretatt og får den pleien og omsorgen de skal ha. Og da må det kompetanse til – på alle nivå, sier Eli Gunhild By.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse