fbpx Aksept forventer lovendring Hopp til hovedinnhold

Aksept forventer lovendring

- Vi hører stadig historier om hiv-positive som diskrimineres, sier institusjonssjef i Aksept, Ina Herrestad.

Aksept er et psykososialt støttesenter for alle som er berørt av HIV og drives av Kirkens Bymisjon.

 
 

- Kan du nevne eksempler på diskriminering?

- For kort tid siden var det en hiv-positiv mann som ikke fikk gjennomført en plastisk operasjon ved et privat senter på grunn av sin sykdom. En annen nylig historie jeg har hørt, handler om en hiv-positiv som ble avvist ved et gynekologisk senter. Begrunnelsen var at de ikke hadde tid til å gjennomføre de ekstra smitteverns-prosedyrene som de mente måtte til dersom de skulle undersøkes en hiv positiv, sier Ina Herresdal.

- Vi vet også at det er mange tannleger som nekter å ta imot hiv-positive, legger Herrestad til.

Les også: Kan for lite om hiv


Manglende kunnskap

Hun mener slike historier vitner om manglende kunnskap og forståelse av hiv og risikoen for smitte.

- For det første bør hygiene ved alle helseinstitusjoner være så god at det ikke er smittefare, enten det dreier seg om hiv eller for eksempel hepatitt. For det andre er smittefaren hos godt medisinerte hiv-positive svært lav. Hvis jeg husker riktig, er den på under en prosent, sier Herrestad.

Les også: Norsk lov stigmatiser mødre med hiv


Paradoks

- Paradokset er at alle kan når som helt få en hiv-positiv person inn på kontoret sitt uten å vite om det. Det er ikke sikkert den hiv-positive vet det selv engang. Og det er langt høyere smittefare hvis man går med en ubehandlet infeksjon, påpeker hun.

Foto: Aksept/Kirkens Bymisjon
 

 

Smitte og straff

I morgen legger Syse-utvalget frem sin rapport om smitte og straff. Slik det er i dag kan hiv-positive som har ubeskyttet sex bli politianmeldt og risikere fengselsstraff.

- Det er ulovlig for en hiv-positiv å ha ubeskyttet sex, selv om partneren er informert om smittefaren. Det er heller ikke nødvendig at partneren er blitt smittet. Lovverket sier at det å utsette en annen for smittefare er straffbart i seg selv, selv om risikoen er svært lav.

Les også: Bør hiv-smittede mødre straffes for amming?


Forventer endring

- Hvilke forventninger har dere til rapporten som kommer i morgen?

- Jeg forventer at lovverket i hvert fall blir endret slik at det må ha skjedd en smitte, og at den må ha skjedd med overlegg for at det skal være straffbart, sier Herrestad.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse