fbpx Skyldig eller uskyldig? Hopp til hovedinnhold

Skyldig eller uskyldig?

Har rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), begått plagiat? Etter at tre etikkutvalg og to år er gått, får vi muligens snart svar på spørsmålet.

Plagiatanklagene mot HiOA-rektor Kari Toverud Jensen, undersøkes i disse dager av forskningsetisk utvalg ved Universitetet i Oslo, melder Universitas.

Les også: Avviser beskyldninger om plagiat


Begynte i 2010

Våren 2010 startet konflikten rundt et forskningsprosjekt ved navnet «I-care». Prosjektet er en del av EU-prosjektet "Renewing Health" og fikk over fire millioner i forskningsmidler fra Forskningsrådet. 

Kari Toverud Jensen (som da var dekan), kastet en doktorgradsstipendiat ut av prosjektet, mot stipendiatens egen vilje. En ny stipendiat ble ansatt på prosjektet og den tidligere stipendiaten anklaget Kari Toverud Jensen og prosjektlederen for plagiat og tyveri. Høgskoleledelsen mente at Toverud Jensen hadde rett til å ta stipendiaten av prosjektet.


Tre utvalg

Saken skulle først behandles av et forskningsetisk utvalg ved Høgskolen. Sommeren 2011 kom utvalget fram til at det var inhabilt og sendte saken til det nasjonale granskingsutvalget. De mente saken skulle behandles lokalt, og sendte den tilbake til Høgskolen. 

Et nytt forskningsetisk utvalg ble opprettet ved HiOA. Også de hevdet å være inhabile og sendte saken til forskningsetisk utvalg ved Univeristetet i Oslo som nå behandler saken.

Les også: Beskyldt for idétyveri


To runder

Ifølge Universitas behandles saken av utvalget i to omganger. Første del ble gjennomført 17. august. Universitas melder at det vil gå noen uker før runde to finner sted.

– Saken er en belastning for alle involverte parter, og vi ser derfor frem til en avslutning av saken, sier Ann Elisabeth Wedø, direktør ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) til Universitas.


Skivebom

Rektor og tidligere dekan ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Kari Toverud Jensen, sa i et intervju med Sykepleien høsten 2011 at det er skivebom å peke på henne i saken.

Om noen uker er det sannsynlig at saken vil få en avslutning og konklusjon.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse