fbpx Erstatning forbeholdt menn Hopp til hovedinnhold

Yrkesskade: Erstatning forbeholdt menn

YRKESSKADE Hele sju av ti som fikk godkjent erstatning var menn, ifølge Fafos rapport (Foto: colourbox).

Menn får to til tre ganger så ofte yrkesskadeerstatning som kvinner.

Den skjeve kjønnsfordelingen avdekkes i rapporten ”Yrkesskade – mest for menn?” som Fafo la fram i dag.

 

Les rapporten ”Yrkesskade – mest for menn?”

 

Man har lenge trodd at kjønnsforskjellene på erstatning skyldes at belastningskader som er vanlige i såkalte kvinneyrker ikke har vært omfattet av yrkesskadeordningen. Nå viser det seg at kjønnsforskjellene er markante også blant menn og kvinner i samme type jobber.

I perioden fra 2000 til 2007 ble 180 000 menn og kvinner varig uføre. Tre prosent av disse fikk yrkesskadeerstatning. Av de uføre var 100 000 kvinner hvorav 1,3 prosent fikk erstatning, mens blant de 80 000 mennene fikk hele 3,8 prosent erstatning. Hele sju av ti som fikk godkjent erstatning var menn, ifølge Fafos rapport.

 

Lover endring  

Muskel og skjelettplager er den vanligste grunnen til at folk blir uføre. I dag er ikke belastningslidelser omfattet av yrkesskadeordningen. Det gjør at arbeidstakere i såkalte kvinneyrker vil ha vanskelig for å få erstatning dersom de skader seg som følge av arbeidet.

Det ble kalt et steg i riktig retning da regjeringen i mai varslet at belastningsskader skal være en del av yrkesskadeordningen. Regjeringen tar sikte på å legge fram lovforslaget våren 2013.

 

Lovendring ikke nok

I Fafos undersøkelse har de sammenlignet menn og kvinner i samme næring og det viser seg at kjønnsforskjellene fortsatt er store selv om de har samme utdanning, alder og jobber innen samme næring.

Dermed vil ikke regjeringens lovendringer bidra til å utjevne kjønnsfordelingen vesentlig, konkluderer Fafo med.

- Hvis regelverket også omfatter kvinneyrker, skulle den negative effekten av å være kvinne bli svakere, at det ville føre til en jevnere fordeling av yrkesskade erstatning. Men det vil trolig ikke skje, mener forsker ved Fafo, Roy A. Nielsen.

Han innrømmer at funnene var så oppsiktsvekkende at man gravde stadig dypere i materialet for å finne en årsak til disse funnene. Men resultatet består: Samme diagnose gir menn langt oftere erstatning enn kvinner.

Nielsen mener årsakene til dette er at leger behandler kvinner og menn forskjellig, og at kvinner og menn oppfører seg forskjellig hos legen.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.