fbpx Ga legen en smekk Hopp til hovedinnhold

Ga legen en smekk

Da legen som skulle sjekke operasjonssåret til Knut Fredrik Thorne ikke vasket hendene etter å ha snakket i mobiltelefonen, smekket Thorne til ham.

Etter en komplisert skulderoperasjon for noen år siden, var pasient- og brukerombudet i Akershus, Knut Fredrik Thorne, plutselig pasient ved Sykehuset Østfold. Og legen som skulle følge ham opp, fikk smertelig erfare at også pasienter vet at god håndhygiene er viktig.

 

Når Thorne ligger der nyoperert og nysprøytet med morfin ­– med dren og bandasjer og greier – kommer legen for å sjekke operasjonsåret hans. Så ringer mobilen til legen. Han tar den og snakker i vei.

 

– Deretter legger han på og skal til å se på operasjonssåret mitt. Da smekker jeg til ham med den friske hånden min og ber ham gå og vaske seg før han ser på noe som helst.

 

– Hva skjer så?

 

– Han sier ikke beklager eller gjør noe forsøk på å unnskylde seg. Han blir bare sur.

 

– Fortsetter han med skitne fingre?

 

– Nei, etter en grundig håndvask fjerner han deler av bandasjen og ser nærmere på der drenet går inn i armen. Han svarer ikke, eventuelt bare kort og mutt, på mine spørsmål. Etter en masse beskjeder vedrørende opptrening og fysioterapi som jeg ikke får med meg på grunn av all morfinen, avslutter han med å si henvendt til sykepleieren: "Denne pasienten skal hjem i dag!"

 

Dette var stikk i strid med hva kirurgen hadde opplyst Thorne om tidligere. Det hadde oppstått noe uventet under operasjonen som medførte at det ble brukt hammer og meisel. Beintransplantasjon, stålplate og ni skruer hadde blitt nødvendig. Thorne hadde fått beskjed av kirurgen om at han i hvert fall skulle være der til dagen etter.

 

Legen forsvant ut, og etter noen minutter kom sykepleieren inn igjen og kunne berolige Thorne med at han ikke skulle hjem likevel. Hun tok seg tid til å forklare og svare på alle spørsmålene til pasienten.

 

– Hva sykepleieren sa til meg om selve episoden, får være mellom henne og meg, men det var en hyggelig og morsom samtale med mye latter. Og få endelig med at jeg er strålende fornøyd med alt annet under oppholdet. En slik episode tror jeg kunne ha skjedd ved et hvilket som helst sykehus.

 

Thorne oppfordrer alle pasienter til å si tydelig ifra om det slurves med hygienen.

 

– Det kan være på grunn av stress og forglemmelser, og kan få fatale følger for deg som pasient. Men jeg anbefaler kanskje pasientene å bruke en litt mer diplomatisk fremgangsmåte enn den jeg valgte.

En slik episode tror jeg kunne ha skjedd ved et hvilket som helst sykehus.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse