fbpx Traff Breivik i fengselet Hopp til hovedinnhold

Traff Breivik i fengselet

Drapsmannen Anders Behring Breivik er blitt judisielt observert i tre uker på oppdrag av de sakkyndige som leverte sin rapport en uke før rettssaken startet. Konklusjonen var at Breivik ikke er psykotisk. Bjarne Dahl har ledet teamet som har utført den døgnkontinuerlige oppgaven i fengselet.

Bjarne Dahl

Aktuell som: Psykiatrisk sykepleier og enhetsleder på intensivpsykiatrisk døgnenhet (Dikemark), Regional sikkerhetsavdeling, Oslo universitetssykehus

Alder: 49 år


Hvor mange sykepleiere har observert?

– Teamet besto primært av psykiatriske sykepleiere med lang erfaring. De er med i mottaksteamet som tar imot akuttpasienter med høy risiko for utagering.

– Observerer dere ofte?

– Kanskje to-tre ganger i året har vi judisiell observasjon. Retten oppnevner sakkyndige for å vurdere om arrestanten er psykotisk eller ikke. Noen ganger ber de om døgnkontinuerlig observasjon. Som regel er det vår avdeling og tilsvarende i Trondheim som brukes til dette.

– Hvordan gjøres det?

– En psykologspesialist eller psykiater ved vår avdeling har det faglige ansvaret. Det er gjerne to psykiatriske sykepleiere som har ansvar for sykepleiedokumentasjonen. Den skrives på en spesiell måte.

– Utenom journalsystemet?

– Ja, en særskilt rapport leveres til sakkyndige. Teamet har møter med sakkyndige for å planlegge observasjonene.

– På forhånd?

– Ja, men også en gang i uken underveis, for å finne ut hvordan de skal tilnærme seg observanden. Vi kaller dem ikke pasient, for de er ikke formelt innlagt. Hvis observanden ikke vil samarbeide, kan det være vi må endre på ting.

– Må det spesiell kompetanse til?

– Bare de mest erfarne kan være ansvarlige. Men alle ansatte har jo kontakt med observanden i avdelingen. Som regel observeres det i 4–5 uker. Det er mye dokumentasjon som nedtegnes.

– Har du selv observert?

– Min rolle er å organisere og følge opp personalet. Ofte trengs ekstra veiledning.

– Ble det ekstra forberedelser denne gangen?

– Ja, vi har aldri gjort en sånn type observasjon i fengsel før. Det var veldig komplisert.

– Fikk de råd om mentale forberedelser?

– Alle aspekter ved saken ble gjennomgått.

– Er sykepleierne spesielt egnet til å observere?

– Absolutt. Våre sykepleiere er videreutdannet, også i voldsrisiko. De har et stort ansvar. Dokumentasjonen legges fram for retten og mange vurderer arbeidet. Det er viktig at det er grundig.

– Må de vitne også?

– Ikke ofte, men de må være forberedt på det. Som regel er det faglig ansvarlig som blir innkalt, ofte en psykiater.

– Hvilke pasienter har dere på avdelingen?

– Pasienter med alvorlige psykiske lidelser og voldsatferd. De kommer fra lokale sikkerhetsavdelinger i Helse Sør-Øst og fra fengsel. De har gjort ganske alvorlige handlinger.

– Farlige pasienter?

– Det kan du si. Selv om vi ikke bruker den betegnelsen.

– Er du opptatt av rettspsykiatrien?

– Ja, faget er ikke formalisert i Norge i betydningen institusjonsbasert observasjon. Vi er antakelig eneste land i Vest-Europa som ikke har gjort det. Antallet judisielle observasjoner har økt de tre siste årene. Andre land har egne sykehus for rettspsykiatri. Det er behov for det her og.

– Hvorfor?

– Døgnkontinuerlig observasjon kan gi flere svar enn samtaler med en rettspsykiater. Det er vanskelig å skjule psykiatriske symptomer over tid. Observanden er medisinfri, med mindre han er så psykotisk at det er uetisk.

– Er det mange myter om disse diagnosene?

– Det er vel det. Men en indikasjon på at det skjer ting, er at flere sykepleierstudenter ønsker seg hit i praksis. Før turte de ikke.

– Gjør du deg spesielle tanker for tiden?

– Det er mange meninger om vårt fagfelt, men vi kan ikke delta i den offentlige debatten. Det er en utfordring. Mange uttaler seg uten så god kunnskap. Men sånn er det.

– Skal du følge med på rettssaken?

– Ja, det blir veldig interessant. Spesielt spørsmålet om tilregnelighet.

Våre sykepleiere er videreutdannet, også i voldsrisiko.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse