fbpx – Ta vare på kvinner i permisjon! Hopp til hovedinnhold

– Ta vare på kvinner i permisjon!

Arbeidsgivere må holde kontakten med kvinner i svangerskapspermisjon om de vil ha dem tilbake i jobb, ifølge en ny doktoravhandling fra Marit Alstveit (bildet).

– Livet endrer seg fullstendig når man får sitt første barn. Store spørsmål melder seg. Kanskje har familien vokst fra både hus og bil og må flytte, sier universitetslektor Marit Alstveit, som har bakgrunn som helsesøster.

I doktorgradsarbeidet sitt ved Universitetet i Stavanger har Alstveit sett på den psykiske forandringen det er å få et barn, hvordan førstegangsgravide har det på arbeidsplassen, og hvordan det er for de nye mødrene å komme tilbake i jobb.

– Permisjonstiden er en tid der det skjer mye i familielivet. Kvinnene gjør opp status og stokker kortene på nytt. Mange vurderer om de skal tilbake i samme jobb, og om de skal redusere stillingen for å få ting til å gå i hop, ifølge Alstveit.

 

Må snakke sammen

– Mange føler seg oversett på arbeidsplassen så snart de er gravide. De ønsker fortsatt å få anerkjennelse for den jobben de gjør, men de opplever at de ikke får det, sier Alstveit.

Hun synes det er påfallende at tilretteleggingen for gravide kvinner på arbeidsplassen er så dårlig, når så mange fertile kvinner er i arbeid. Sykmeldinger blir en naturlig konsekvens av dårlig tilrettelegging.

– Det er ikke alltid så mye som skal til. Flere hvilepauser, litt avlastning og hjelp til å ferdigstille oppgaver før permisjonen begynner, er noen tiltak. Arbeidsgiver og den gravide må også avklare hvordan kontakten mellom dem skal være i permisjonstiden, og hvilke planer og forventninger de har til tiden etter permisjonen.

 

Fra hjem til jobb

– Etter permisjonstiden rives mødrene ofte mellom jobb og hjem. De vil gjerne gjøre jobben minst like bra som før de ble gravide, samtidig som de vil gjøre alt som er til beste for barnet. For å mestre alle rollene kan noen strekke seg så det går på helsa løs. Selv om vi har gode permisjonsordninger i Norge, har vi også et økt arbeidspress. Arbeidslivet har endret seg. Høye krav og høyt tempo gjør at mange kvinner prøver å mestre mer enn det som er mulig, sier Marit Alstveit.

 

Les: Veiledning om arbeidstakere som er gravide.

Les: Bedre tilrettelegging for gravide.

Les: Graviditet ingen sykdom - Hvorfor da det høye sykefraværet?

Les: Faktaark om graviditet og arbeidsmiljø.

Etter fødselen stokkes kortene på nytt. Marit Alstveit

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse