fbpx Drops som belønning Hopp til hovedinnhold

Drops som belønning

Ann- Kristin Johansen er Årets oppfinner for sitt læringsverktøy Drops.
– Det beste fra spillverden og det beste fra sosiale medier, sier Årets oppfinner, sykepleier Ann-Kristin Johansen om vinnerprosjektet Drops.

De ufaglærte er en stor, men lite homogen gruppe. Kommunehelsetjenesten er helt avhengige av dem, og ofte er det de som holder hjulene i gang i ferier, helligdager og helger. Mye ansvar får de også.

Likevel. Hvem kommer sist når det er kurs, videreutdanning, opplæring? De ufaglærte. Sist i alle køer.

Prisvinneren Ann-Kristin Johansen i firmaet Dynamisk Helse er i full gang med å gjøre noe med dette:

– Drops er navnet på et læringsverktøy jeg har hatt ideen til. Sammen med mine partnere har vi utviklet en plattform hvor vi setter sammen ulik teknologi til noe helt nytt, sier hun.


 

Motivasjon er målet

Målgruppen for Drops er i første omgang ufaglærte og vikarer i kommunehelsetjenesten. Tanken er at de skal få en standard grunnopplæring som pleieassistent.

Når de møter opp første arbeidsdag, skal de få utdelt et personlig brukernavn og passord til Drops. Opplæringen er online, og skal kunne brukes hvor som helst, når som helst, via en applikasjon på en smarttelefon, eller ved å logge seg på en datamaskin.

De ferske pleieassistentene skal deretter guides gjennom lovverk, etikk og fag. Grunnopplæringen består av sju fagmoduler som fører til et arbeidsbevis. Målet er så å følge opp pleieassistentene videre, og motivere til videre læring.


Får små premier

– Brukerne skal hele tiden få oppgaver og belønninger inne i Drops. I gruppa ufaglærte er det svært forskjellig utgangspunkt når det gjelder tidligere skolegang. Noen har universitetsutdannelse, andre har ikke åpnet en bok på mange år, sier Johansen.

– Gjennom elementer fra blant annet spillverden og sosiale medier lager vi et verktøy som brukeren umiddelbart skal kjenne seg igjen i og klare å navigere i, uavhengig av språkkunnskap, it- og yrkeserfaring, sier hun.

I hver modul er det animasjoner, korte tekstbolker og film. For hver oppgave som er gjennomført, får man en belønning; et trofé, en stjerne eller lignende – noe som er vanlig i spill. Når man har samlet opp nok belønninger, kan man gå videre til neste trinn.


Døgnåpent forum

I Drops kan man også delta i et nettbasert forum.Der kan man diskutere aktuelle problemstillinger, og man kan også danne seg et sosialt nettverk av pleieassistent-kolleger fra hele landet.

– På sikt er tanken at forumet skal bemannes 24 timer i døgnet, for eksempel av sykepleierstudenter. Slik kan pleieassistentene få svar på spørsmål som oppstår, uavhengig om det er kveld eller natt eller helg, sier Ann-Kristin Johansen.

Informasjon i Drops som er spesielt interessant eller viktig for den enkelte, kan klippes ut og legges i et eget digitalt rom.

– Slik kan Drops brukes for eksempel i en akuttsituasjon; ett klikk og oppskriften på for eksempel hjerte- og lungeredning kommer opp, sier hun.


Noe å vise til

Enhetslederne får oversikt over hvem som har fullført hvilke moduler.

– Dette er viktig i en uoversiktig og stor sektor med mange deltidsansatte og vikarer. Skifter pleieassistenten jobb, følger Drops-kontoen med, slik at han eller hun kan vise til det ved neste arbeidsforhold, sier hun.

Selv om lovverket sier at alle assistenter og vikarer skal ha tilstrekkelig opplæring, finnes det per i dag ingen enhetlig grunnopplæring for denne gruppen.


Gadget-freak

Ann-Kristin Johansen tenker stort om mulighetene for denne typen opplæring. Flere enn bare pleieassistentene kan ha bruk for verktøyet – med tilpasset innhold:

– På sikt er dette en teknologi som gjør det mulig å skape en felles læreplattform for alle helsetjenestenivåene i sektoren, sier hun.

– Men først og fremst må pleieassistentene få den opplæringen de trenger for å bli trygge i jobben. Det er rundt 60 000 mennesker som jobber som pleieassistenter, det betyr at de utgjør den nest største gruppen helsepersonell i pleie- og omsorgssektoren. Da holder det ikke med fire timers opplæring og så rett ut i jobb med ofte svært syke pasienter, sier Johansen.

Applikasjonen Drops first aid er å finne i Appstore i løpet av april. Resten av plattformen er under utvikling. Flere kommuner har allerede kastet seg på Drops, og er med i utprøvingsfasen.

– Jeg har et brennende engasjement for at eldre og pleietrengende skal bli møtt med trygghet, kompetanse og respekt fra tjenesteytere i kommunen. Derfor måtte jeg bare gjøre denne ideen til virkelighet. Dessuten, jeg må vel innrømme at jeg alltid har vært en gadget-freak. Jeg liker rett og slett duppedingser, sier hun.