fbpx - Utdanning må lønne seg Hopp til hovedinnhold
Tariffoppgjør kommunal sektor:

- Utdanning må lønne seg

- Kunnskapen vår gir folk trygghet og gode offentlige tjenester. Nå må utdanningen vår lønnes bedre, sier forhandlingsleder i Unio-kommune, Mimi Bjerkestrand.

I dag har Unio-kommune overlevert sine første krav til KS (kommunenes organisasjon). Unio krever at lønnsoppgjøret må fremme likelønn og gi bedre lønn for kompetansen til ansatte med universitets- og høgskoleutdanning i kommunene.

 

Unio krever:

* Et generelt prosentvis tillegg til alle kommuneansatte.

* Heving av minstelønnssatser utover dette generelle tillegget. Det må gi økt lønnsmessig uttelling for ansatte med universitets- og høgskoleutdanning.

* Heving av satsene for lørdags- og søndagstillegget.

* Varige grep i lønnssystemet som sikrer at også skoleverket får en lønnsutvikling som er på linje med andre sektorer i samfunnet.

* Retten til hel stilling må sikres og det må gjøres tiltak mot sosial dumping.


Tett lønnsgapet

Lønnsgapet mellom kvinnedominerte grupper med høyere utdanning i offentlig sektor og grupper med like lang utdanning i privat sektor utgjør 130 000 - 230 000 kroner per år. Disse lønnsforskjellene må reduseres, krever Unio.

- Lønna må opp slik at vi også i framtida har dyktige og godt motiverte arbeidstakere som vil skape solide og trygge offentlige tjenester, sier Bjerkestrand.
Å rekruttere og beholde ansatte med relevant utdanning er en stor utfordring i kommunene.
Innføringen av Samhandlingsreformen krever mer spisskompetanse i kommunene. I barnehagene mangler 6 000 førskolelærere, og mange kommuner sliter også med å skaffe nok kvalifiserte lærere.

Norsk økonomi totalt sett går godt og Unio mener derfor at det er rom for et balansert og fornuftig oppgjør som gir de kommunalt ansatte en lønnsvekst som minst er på linje med sammenlignbare tariffområder.


KS krever moderasjon

Kommuner og fylker har ifølge KS behov for et moderat lønnsoppgjør og et nøkternt resultat tilpasset en stram kommuneøkonomi.

Videre påpeker KS:

"Både arbeidsgivere og arbeidstakere erkjenner at det er for stort omfang av deltidsarbeid i kommunesektoren. Derfor er det behov for å innføre tiltak som kan bidra til å  redusere omfanget av uønsket deltid.

Kommuner og fylker melder om at de har ulike utfordringer på rekrutteringssiden. Mens noen kommuner sliter med å rekruttere ingeniører kan andre ha utfordringer med å rekruttere førskolelærere eller sykepleiere. Derfor er det behov for sentrale og lokale virkemidler som møter disse utfordringene som varierer mellom kommuner og mellom yrkesgruppene."

FAKTA: Lønnsoppgjøret 2012 - kommunal sektor

Årets lønnsoppgjør er et hovedtariffoppgjør, der det forhandles om både lønn og andre bestemmelser i hovedtariffavtalen. 

Forhandlingsområdet omfatter rundt 410 000 ansatte, organisert i 42 fagforeninger tilsluttet de fire forhandlingssammenslutningene LO Kommune, Unio-kommune, YS K og Akademikerne.

Unio er Norges nest største hovedorganisasjon på arbeidstakersiden, med totalt 300.000 medlemmer i 10 ulike medlemsforbund.

Unios medlemmer i KS-området (unntatt Oslo kommune) per 1. januar 2012: 

Utdanningsforbundet (93 106 medlemmer), Norsk Sykepleierforbund (25 271), Forskerforbundet (424), Norsk Fysioterapeutforbund (1 838), Norsk Ergoterapeutforbund (1 273), Akademikerforbundet (1 472), Presteforeningen (13) og Det norske Diakonforbund (27).

 

Les: - Det kan bli streik igjen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse