fbpx Nei til jobb under 24 000 kroner Hopp til hovedinnhold

Nei til jobb under 24 000 kroner

Sykepleierstudenter i Sverige har startet aksjonen "Våga vägra under 24 000" der oppfordringen er å si nei til stillinger med månedslønn under 24 000 kroner.

Lønnsopprøret startet blant fjorårsstudentene i Umeå, og har siden spredd seg til flere deler av landet. I går meldte sykepleierstudentene ved Luleå tekniska universitet på lønnsoppropet "Våga vägra under 24 000". I Ørebro og Lund holder de på å etablere lignende grupper.

 

Les: Her er det lønnsopprør.

 

- Vi mener en månedslønn mellom 20 500 og 21 500 kroner, som vi er tilbudt fra Västerbottens läns landsting, ikke er et rimelig tilbud etter en universitets/høyskoleutdanning på tre år. Vi krever en startlønn på 24 000, ellers takker vi nei, sier Sara Selin, er en av talspersonene for studentopprøret i Umeå.

Begynnerlønnen er lik over hele Sverige, men ingen arbeidsgiver vil innrømme at de har et lønnskartell. Men flere mellomledere har lenge signalisert at de føler seg låst i forhold til lønn når de skal ansette sykepleiere.

 

Viktig yrke!

Forhandlingssjef Kertin Persson i Vårdförbundet opprørt over hvordan studentene blir behandlet ved ansettelsesintervjuer, og synes det er uforståelig at arbeidsgiverne ikke tar mer vare på de unge.

- Særlig med tanke på at arbeidsgiverorganisasjonen Sverige kommuner og landsting (SKL), nå går ut med en kampanje som de har kalt "Sveriges viktigaste jobb". Der slår de blant annet fast at det er viktig å få de unge til å satse på yrker innen pleie og omsorg, sier Persson.

Ifølge Statistiska centralbyrån vil det i løpet av 18 år mangle 30 000 sykepleiere i Sverige.

Signaler Vårdförbundet har fått fra personalsjefer er at de forventer at studentene skal komme krypende til korset etter hvert.

- Kommer ikke på tale, sier Jon Gunnarsson Ruthmann som sa opp sin jobb ved Karolinska sjukhus for en jobb med månedslønn på 25 000 kroner.

 

Ha is i magen

Aksjonen begynner å få effekt. Da St. Göran sjukhus tidligere denne måneden hadde åpen dag for sykepleiere som ønsker sommerjobb møtte rundt 30 stykker, halvparten fra aksjonsgruppen.

- Det virket som en trivelig arbeidsplass, men ingen kommer til å søke seg dit. Vi gir oss ikke på en begynnerlønn på 24 000 kroner, sier Ulrika Blumfelds som er talsperson for gruppen til Vårdfokus.

- Vi får mye kritikk for vårt lønnskrav fra arbeidsgivere. På et arbeidsintervju sa en sjef til meg at vi utsetter pasientene for fare, forteller Blumfelds.

- Nå når det trengs så mange sommervikarer er det viktig at vi har is i magen, og ikke aksepterer den lave begynnerlønnen, sier Minna Juntura, som er siste års student ved sykepleierutdanningen i Linkøping.  

I begynnelsen av mars lanserte studentene en egen Facebook-side der man kan diskutere lønn og få svar på spørsmål om tariffavtalen.

 

Les: Lønnsopprøret sprer seg blant unge sykepleiere i Sverige.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse