fbpx I turnusklemma Hopp til hovedinnhold

I turnusklemma

Dette er et sjeldent syn: Jordmor Øydis Christine Evensen og intensivsykepleier Jon Eivind Antonsen aker med barna, samtidig.

Arbeidsgiversiden vil ha hyppigere helgejobbing og flere sykepleiere i fulle stillinger. Men hvor familievennlig er det når begge er sykepleiere og har små barn?

Sykepleien møtte to sykepleierpar, i Tromsø og Arendal (arendalsparet står i saken under), med full turnus og to barn hver. Begge synes at hverdagslogistikken er i tøffeste laget. Både for parforholdet og familieidyllen.

– Logistikken er ganske stram, medgir jordmor Øydis Christine Evensen som jobber 100 prosent på fødeavdelingen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Sykepleien snakker med henne den første helgen i mars som hun stort sett har alene med barna, Eik på seks og April på snart fem år, og hunden Charlie.

Mannen, intensivsykepleier Jon Eivind Antonsen, jobber 100 prosent på intensivavdelingen på samme sykehus. Begge jobber tredelt turnus.

Denne helga jobber Jon tidlig lørdagen og seinvakt søndagen. Med litt planlegging rekker alle fem en rask aketur på Kvaløya sammen på søndag formiddag.

– Vi har begge krevende arbeidsdager og er vanligvis slitne i både kropp og hode når vi kommer hjem, sier Øydis.

 

– Sosialt belastende

Etter jul har de hatt bare to frihelger sammen. Øydis har hinkehelger også, slik at på en 14-ukers turnus jobber hun en helg ekstra i tillegg til hver tredje helg.

– Det er sosialt belastende å jobbe på denne måten. Hvis noen ber oss med på noe må vi alltid sjekke, og som oftest kan vi ikke. Familiemessig er det også tungt. Vi ser hverandre sjelden og har et slags sms-forhold. Vi kommuniserer om praktiske ting. Forklarer hvor bilen står og hvor ungene er. Full turnus sliter både på parforholdet og ungene.

– Hva sier de?

– De lurer alltid på hvem som skal på jobb og hvem som skal være hjemme. De har ingen fast rutine på når de er i barnehagen. Og de må være stille når den som har vært på nattevakt sover.

Innimellom jobber paret samme helger, den ene tidlig og den andre sein. Da må de enten ta med barna på vaktrommet under rapporten, eller få noen naboer til å passe dem. Besteforeldrene kan ikke være barnevakter. De bor milevis unna – i Narvik og på Gjøvik.

– Vi er helt avhengige av gode naboer. For at ungene skal få delta i aktiviteter er det helt nødvendig å samkjøre. Selv kan vi ikke gå fast på noen aktiviteter.

 

Hver fjerde helg

– Hva må til for at småbarnsforeldre i full turnus skal kunne ha et fornuftig familieliv?

– Kortere arbeidsdager. Og jobbing hver fjerde helg. Da hadde vi fått to helger sammen med familien i måneden. Jeg kunne også vært villig til å prøve nordsjøturnus.

– Spekter vil at dere skal jobbe oftere enn hver tredje helg?

– Det blir veldig feil. Som å komme tilbake til 60-tallet med dårligere rettigheter for arbeidstakerne og med det resultatet at kvinnene jobber redusert. For å få bukt med ufrivillig deltid bør man heller øke grunnbemanningen. Og for de som vil jobbe oftere enn hver tredje helg må det i hvert fall gis en mye bedre kompensasjon. Minst 100 prosent ekstra.

– Spekter vil ha mer fleksible arbeidstakere?

– En mer fleksibel arbeidsdag er ok. Jeg ønsker meg fleksitid. Når jeg har kveldsvakt jobber jeg til kvart på elleve om kvelden og begynner klokka åtte om morgenen. Hvis jeg skal levere i barnehagen da, får jeg nesten ikke hvilt.

En dag i uka får Øydis undervisning på jobben med åtte og en halv times arbeidsdag.

– Da leverer jeg ungene i barnehagen klokka sju og henter kvart på fem.

 

Nummer tre på vei

I høst fikk familien seg vaskehjelp.

– Etter det har vi ikke krangla om husarbeid. Vi bidrar begge på den fronten, men som i de fleste familier blir det vel helst meg som er dobbeltarbeidende, sier Øydis.

– Er det lenge siden du og mannen din var på kino?

– Ha-ha, det kan jeg ikke huske sist vi var. Men vi får av og til litt alenetid på formiddagene. Da kan vi spise lunsj sammen eller ta en skitur.

Det er noen av de positive sidene ved å jobbe turnus, synes Øydis. Likeså at de ofte kan ha ungene hjemme i hverdagen.

– Vi sparer arbeidsgiver for mange dager med sykt barn, siden en av oss ofte kan være hjemme med barna.

Magen til Øydis har vokst i det siste. Til sommeren kommer et tredje barn.

– Skal en av dere jobbe redusert når permisjonstiden er over?

– Nei, i utgangspunktet er vi innstilt på å klare fulltid. Det er både økonomisk nødvendig i tillegg til at vi må tenke på pensjonspoeng og ansiennitet. Dessuten har jeg lyst å jobbe fullt.

Vi har et slags sms-forhold.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse