fbpx Helsesøstre om gutter Hopp til hovedinnhold

Helsesøstre om gutter

Er det nødvendig med egne tilbud til gutter på helsestasjon for ungdom? Fem helsesøstre svarer.

Astrid Grydeland Ersvik, leder i Landsgruppen av helsesøstre

 – Vi må tenke på gutter som en egen målgruppe. Kanskje skal de tilbys egne opplegg eller dager, eller mulighet til å komme utenom ordinær åpningstid. Vi vet at gutter søker informasjon på internett, og bør også møte dem der.

 

 

Mildrid Stien, helsesøster ved helsestasjon for gutter i Asker

– Ja. Gutter har en mye høyere terskel for å søke veiledning og hjelp. Statistikk framstiller gutter som «tapere» i samfunnet. De faller oftere ut av videregående skole og sakker akterut i akademiske yrker. Guttene er mer usikre på forventningene til seg selv, da rollen deres er ikke like tydelig som før.

 

 

May Ullnæss, helsesøster i Bærum

 – Vi har valgt å ikke bruke ressurser på egne guttetiltak. Vi har flest jenter, men også en del gutter. Når vi spør, virker det ikke som de er opptatt av egne guttetilbud. Men vi tilrettelegger helsestasjonen, for eksempel med gutteblader, så de skal føle seg velkomne.

 

 

Kjerstin Møllebakken, helsesøster i Kirkenes

 

– Vanskelig å svare på. Flere steder har forsøkt med egne guttetilbud, med blandet suksess. Jeg tror slike tiltak må vare over tid, så guttene opplever at de er ok. Jungeltelegrafen hos gutter tar veldig lang tid, det er nesten så den går med røyksignaler.

 

 

Ingun Wik, helsesøster på helsestasjon for lesbisk, homofil, bifil og transkjønnet ungdom i Oslo

– Sju av ti som kommer hit er gutter, altså helt omvendt av de andre helsestasjonene. Det kan skyldes at homofile gutter får mer oppmerksomhet i samfunnet enn lesbiske jenter. Og at gutter tidligere kommer ut av skapet og blir tidligere opptatt av seksuell helse. På vanlig helsestasjon handler det mye om å forebygge svangerskap. Det er naturlig nok ikke så ofte tema for dem som kommer hit.