fbpx Er målet nådd? Hopp til hovedinnhold

Er målet nådd?

Rehabilitering innen helsetjenesten skal styrkes. Det har politikerene bestemt. Likevel er det umulig å sjekke om målet er nådd.

Riksrevisjonen har tatt for seg rehabilitering innen helsetjenesten. De ville finne ut om Helsedepartementet, helseforetak og kommuner har gjort det politikerne har vedtatt. Nemlig å øke satsingen på rehabilitering.

Last ned rapporten


Umulig å si

Resultatet etter Riksrevisjonens undersøkelse er at dette er det umulig å si. Tallmateriale og måleindikatorene er for dårlige.

- Det er ikke mulig å dokumentere at målet om økt kapasietet er nådd, sa riksrevisor Jørgen Kosmo på pressekonferanse i dag.


Funnet mye

Det Riksrevisjonen har funnet, er at det har vært en reduksjon i sengekapasiteten med åtte prosent.

Andre funn:

  • Aktivitet målt i DRG poeng er redusert med 21 prosent. (DRG-poeng: Aktvitesmål for behandling innen spesialisthelsetjenesten som er underlagt insatsstyrt finansiering ISF).
  • Antall liggedøgn og dagopphold er redusert
  • Ventetiden har økt
  • 16 prosent av norske kommuner har ikke rehabiliteringsplasser i institusjon
  • Bare 17 prosent av pasientene, har individuell plan.
  • fra 2008 til 2010 ble andelen rehabiliteringspasienter med rett til nødvendig helsehjelp blitt  redusert i tre av fire helseregioner.
  • Siden 2001 har kommunene vært pålagt å ha en koordinerende enhet. Riksrevisjonens undersøkelser viser at 20 prosent av kommunene ikke har en slik enhet.

På den positive siden viser undersøkelsen at det har vært en økning i polikliniske konsultasjoner.

- Men økningen er ikke like stor som reduksjon i liggedøgn og dagopphold, sier Kosmo.


Fra 1 til 90 prosent

Det er stor variasjon mellom regionene i andelen pasienter som får innvilget rett til nødvendig helsehjelp.

I 2010 varierte andelen mellom 16 prosent i Helse Nord og 61 prosent i Helse Vest.

Variasjonene mellom helseforetakene er enda større. I 2010 fikk 1 prosent av pasientene innen fysikalsk medisin og rehabilitering rett til nødvendig helsehjelp ved Sykehuset Telemark, mens andelen var 90 prosent ved Helse Førde.

I Riksrevisjonens dybdeundersøkelse kommer det fram at prioriteringsforskriften oppleves som utfordrende for rehabiliteringsområdet.


Ting tyder på...

Svarbrevet Helsedepartementet har sendt Riksrevisjonen, tyder på at departementet ikke kommer til å bruke mye tid og ressurser for å rette opp alle Riksrevisjonens påpekninger. Noe Kosmo håper at stortingspolitikerne følger opp.

Sitat fra departementets svarbrev til Riksrevisjonen:

"....Helse- og omsorgsdepartementet har ingen dokumentasjon som viser at pasienter som har behov for tilbud innenfor habilitering og rehabilitering ikkeer vurdert i henhold til kravene i lov om pasient- og brukerrettigheter, eller at det kan stilles spørsmål ved om de vurderinger som er gjort ikke er i samsvar med forutsetningene i loven......"


Mangler individuell plan

Departementets kommentar til at bare 17 prosent av pasientene har individuell plan er følgende: Fra 2012 er individuell plan kommunenes hele og fulle ansvar.

- Ut over det vi har skrevet i rapporten, er det stortingspolitikerne som får følge opp, sier Kosmo.

I rapporten står det:

"Etter Riksrevisjonens oppfatning er det Helse- og omsorgsdepartementets ansvar å påse at de regionale helseforetakene sørger for at helseforetakene har god samhandling med kommunene slik at rehabiliteringspasienter får det helhetlige helsetilbudet de har behov for."

- Det er beklagelig at det ikke er mulig å sjekke om vedtatte politiske mål nås, sier Kosmo.

- Men vi kommer til å følge opp med ny rapport, lovet Kosmo.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse