fbpx Brøset fraråder isolert sikkerhetsavdeling Hopp til hovedinnhold

Brøset fraråder isolert sikkerhetsavdeling

Mener en egen enhet for spesielt farlige pasienter må ligge ved de eksisterende sikkerhetsavdelingene for å beholde fagligheten.

Les også: Ønsker politiattest fra sikkerhetssykepleiere


- Vi fraråder på det sterkeste etablering av en enhet for pasienter med særlig høyt risikonivå som ikke er samlokalisert geografisk og organisatorisk med de regionale sikkerhetsavdelingene, skriver Kåre Nonstad, stedfortredende avdelingssjef og sjefpsykolog ved Regional Sikkerhetsavdeling Brøset i et høringssvar til Helse- og omsorgsdepartementet.


Uenig om beliggenhet

Bakgrunnen er at departementet ønsker å etablere en egen enhet for spesielt farlige pasienter, noe som har blitt aktualisert etter 22. juli. Spørsmålet er om denne enheten skal kunne bygges og organiseres for eksempel sammen med et fengsel med høyt sikkerhetsnivå, eller om den skal ligge i tilknytning til en av landets tre regionale sikkerhetsavdelinger.


"Historien i revers"

Kåre Nonestad ved Brøset skriver at det er å sette historien i revers ikke å samlokalisere en ny sikkerhetsavdeling med de allerede eksisterende: Brøset i Trondheim, Sandviken i bergen og Dikemark i Asker.

Han minner om årsakene til at Reitgjerdet ble nedlagt i 1987:


Redd for uheldige subkulterer

- Da dreide mye av kritikken mot sykehuset seg om at på grunn av faglig isolering utviklet det seg uheldige subkulturer og manglende faglighet.

- En avdeling som er geografisk avsondret fra en godt fungerende universitetsklinikk gir dårligere vilkår for utveksling og utvikling av faglig kompetanse.

Nonstad beskriver arbeid med denne typen pasienter som "særdeles utfordrende og krevende både etisk, juridisk og helsefaglig." Han mener at fortløpende kontakt med kompetansjemiljø er en forutsetning for forsvarlighet, og for å beholde dyktige fagfolk.


Vil ha to

Mens Helse- og omsorgsdepartementet foreslår én ny enhet med særlig høyt sikkerhetsnivå, ønsker Brøset og Nonstad at det skal være to slike.

Forslaget hadde høringsfrist 22. mars, og blir nå hastebehandlet i departementet.

Les høringssvarene som har kommet inn her.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse