fbpx Ikke tariffslag fra LO om lønn Hopp til hovedinnhold

Ikke tariffslag fra LO om lønn

Å sikre kjøpekraften for alle, bedre lønn for lavtlønte og likelønn, blir LOs hovedkrav i årets tariffoppgjør.

Vanligvis handler hovedtariffoppgjørene for det meste om hvor mye mer i lønn medlemmene skal få. Men ikke i år, hvis det går som LOs representantskap ønsker.

- Vi skal ha et oppgjør som er tilpasset den økonomiske situasjonen og hensynet til konkurranseutsatte næringer, ifølge LO-leder Roar Flåthen.

 

Frontfaget først

Fellesforbundet, som representerer konkurranseutsatt industri (frontfagene), starter årets oppgjør med Norsk Industri siste halvdel av mars.

Å sikre kjøpekraften betyr at lønnstilleggene som gis ikke må bli spist opp av prisstigningen. Ifølge Det teknisk beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) tilsvarer lønnstillegg gitt i fjor, og som kommer til utbetaling i 2012, forventet prisstigning i år.

Fellesforbundets leder Arve Bakke avviser imidlertid arbeidsgivernes krav om "tilnærmet nulloppgjør".

- Vi skal forhandle om den lønnen vi skal få, ikke den vi har fått, sier Bakke til Dagens Næringsliv. Han vil at medlemmene skal ha sin del av den verdiskapningen.

LO vil ha en garantiordning for de lavtlønte. Forbundet mener lavlønnsproblemet også er et likelønnsproblem, da mange kvinnedominerte yrker gir dårlig økonomisk uttelling for utdanning.

 

Slag om vikarene

Viktigere enn lønn blir forhandlingene om inn- og utleie av vikarer. Representantskapet i LO vedtok på sitt møte i går at "tariffrevisjonen må benyttes til å skjerpe arbeidsgivernes ansvar, tariffavtalenes styring samt styrke og sikre de innleides lønns- og arbeidsvilkår".

LO ønsker også en mer rettferdig lønnet omsorgspermisjon i privat sektor for fedre i forbindelse med fødsel, slik fedrene har i offentlig sektor.

Presset på organisering av arbeidstid vil også bli tema under forhandlingene. LO vil ta opp rammeverket for innarbeidings- og rotasjonsordninger med sin motpart, men har foreløpig ikke kommet med noe konkret utspill.

 

Snart Unio

- Jeg er ganske sikker på at våre grupper vil få en god reallønsvekst under årets tariffoppgjør, sa Anders Folkestad under åpningen av Unios tariffseminar forrige måned.

Unio-lederen ville ikke tallfeste noe prosentmål for Unios grupper.
- Vi skal ikke fastsette et tall på dette tidspunktet. Men det som er helt sikkert, er at vi ikke skal feste lit til det første tallet som kommer fra industrien. Vi skal jobbe oss opp derifra uansett hva som måtte komme fra den kanten, lover Folkestad.

Hva Unio kommer med av krav gjenstår å se. Hovedorganisasjonen for ansatte i høyskoler og universitet skal avholde inntektspolitisk konferanse 7. mars.

 

Hovedlinjene til LO for hovedoppgjøret 2012.

 

 

TARIFFOPPGJØRET 2012

Oppgjøret i 2012 er et hovedtariffoppgjør. Det betyr at hele Hovedavtalen åpnes for revisjon, samtidig som partene skal forhandle om både lønn og andre ulike tillegg som for eksempel kvelds- og nattillegg og overtid.

LOs representantskap gikk inn for forbundsvise oppgjør i privat sektor. LOs Fellesforbundet (frontfagene) og Norsk Industri er først ute med forhandlinger. Deskal være i havn innen 1. april. Resultatet her setter tradisjonelt rammer for påfølgende oppgjør.

Resten av privat og offentlig sektor følger etter dette. Offentlig sektor starter opp rundt midten av april, med frist 1. mai.

Unio skal avholde inntektspolitisk konferanse 7. mars.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse