fbpx Når døden tjener livet Hopp til hovedinnhold

Når døden tjener livet

Statssekretær Robin Kåss fikk i dag overrakt forslag til ny lov om transplantasjon og obduksjon.

Det var statssekretær Robin Kåss som mottok forslaget på vegne av helseministeren. Lovverket som har omhandlet transplantasjon og obduksjon er nesten 40 år gammelt.


Høring

Det er en av årsakene til at regjeringen i fjor sommer oppnevnte et transplantasjonsutvalg for å gå gjennom dagens regler. Nå har utvalget avsluttet arbeidet, og helseministeren har fått et forslag om lovendringer på bordet. Lovvforslaget skal nå ut på høring.

- Mye har endret seg på disse årene, og det er derfor grunn til å gjennomgå dagens regler og se på hva som bør endres. Det er bakgrunnen for at regjeringen i fjor satte ned et utvalg for å se dagens regler om transplantasjon og obduksjon, sier statssekretæren.


Flere kan reddes

Ny teknologi gjør at stadig flere kan reddes eller få forbedret livskvalitet ved transplantasjon.

- Skal vi kunne redde liv, må vi i tillegg til et sterkt fagmiljø ha tilstrekkelig tilgang til organer som kan brukes til transplantasjon. Derfor er det positivt at mange sier ja organdonasjon, sa statssekretær Robin Kåss.


Omfattende

Lovvforslaget er omfattende og strekker seg over 200 sider. Transplantasjonsutvalget sier blant annet at det bør lages en egen lov om obduksjon.

- Også obduksjon bør reguleres i egen lov. Når det gjelder avgivelse av lik, gjelder dette regler om håndtering av lik, og omfattes til dels av de samme formål som reglene om obduksjon. Utvalget mener at regler om obduksjon og avgivelse av lik bør gis i en felles lov om obduksjon og annen behandling av lik, står det i NOU 2011:21 Når døden tjener livet.


Følgende organtransplantasjoner utføres i dag i Norge:

  • Nyrer (fra 1969)
  • Hjerter (fra 1983)
  • Bukspyttkjertel (fra 1983)
  • Lever (fra 1984)
  • Hjerte + lunger (fra 1986)
  • Lunger (fra 1990)

Alle transplantasjoner utføres ved Rikshospitalet i Oslo. Fordi alle typer transplantasjoner er samlet her, er Rikshospitalet et av de største transplantasjonssentra i Europa.

 

Kilder: Oslo universitetssykehus (OUS), organdonasjon.no, NOU Når døden tjener livet