fbpx Balansert pengebruk Hopp til hovedinnhold

Balansert pengebruk

- Vi må være ydmyke i pengebruken. Det er medlemmenes penger, sa Lisbeth Normann.

Lisbeth Normann innledet sak 23 som gjaldt de økonomiske føringer for kommende landsmøteperiode.

Kort oppsummert sa Normann at det er et krav at budsjettene som prinsipp skal gå i balanse. Men at det også må være rom for at man kan tillate underskudd.


Frihet er viktig

Det meste av NSFs faste utgiter går til lønn og drift.

Lisbeth Normann oppfordret landsmøtet til en god styring av faste utgifter slik at organisasjonen beholder sin handlefrihet.

- Enten forbundstyret bestemmer seg for å gjennomføre en likelønnskampanje, en konflikt eller hva det måtte være, sier hun.

Men hun understreket også at det er viktig med ydmykhet i forhold til pengebruk.

- Det er medlemmenes penger, sa hun.


Skikk og bruk

Delegat Bjørg Teige Henriksen gikk opp på talerstolen og lurte på om forslaget til vedtak hvor det står: "....at Forbundsstyret for enkelte budsjettår helt eller delvis kan velge å se bort fra avskrivninger ved vurdering av om budsjettet er i balanse.....", er i tråd med god regnskapsskikk og regnskapsloven.

Revisor Mette Burkland kunne berolige med at forslaget til vedtak verken bryter god regnskapsskikk eller lovverk.

Forbundsstyrets forslag til vedtak gikk dermed igjennom.

 

Vedtaket:

Forbundsstyret anbefalte landsmøtet å fatte følgende vedtak:
Fordeling av økonomiske ressurser i NSF for kommende landsmøteperiode:

Generelt

Det legges til grunn at resultatbudsjettet for hvert av virksomhetsårene skal bringes i balanse. Forbundsstyret vurderer særskilt om det skal tillates at en enkelte budsjettår, legger opp til at budsjettet bringes i balanse med unntak av avskrivninger.

Inntekter

Medlemskontingenten beregnes på bakgrunn av fortsatt medlemsvekst. Forbundsstyret fatter vedtak om hvilken prosentvise vekst som skal ligge til grunn for det enkelte år. Medlemskontingenten beregnes ut fra et prinsipp om at prosentsatsen for kontingent holdes uendret i hele perioden, og der maksimumskontingenten for medlemmer i arbeid skal reguleres årlig med lønnsveksten i offentlig sektor. Øvrige inntekter budsjetteres av forbundsstyret for hvert år på bakgrunn av kunnskap om foregående og inneværende års regnskap, samt forventninger om utvikling i virksomhetsåret.

Faste kostnader

Forbundsstyret skal sørge for at det totale antall fast ansatte i NSF, sammensetningen av kompetanse hos de ansatte, samt geografisk fordeling til enhver tid skal gjøre organisasjonen best mulig i stand til å oppnå NSFs mål. Øvrige faste kostnader budsjetteres av forbundsstyret for hvert år på bakgrunn av kunnskap om inngåtte avtaler.

Disponible økonomiske midler

Den del av det enkelte års resultatbudsjett som fremkommer som differansen mellom totale inntekter og faste kostnader fordeles på de innsatsområder landsmøtet vedtar innenfor NSFs hovedarbeidsområder. I tillegg legges det til grunn at det innefor rammen av disponible økonomiske midler også er midler til rådighet for aktuelle politiske saker som ikke er kjent på det tidspunkt landsmøte holdes.

For kommende budsjettår legges det til grunn at disponible økonomiske midler fordeles på følgende måte:
a. De innsatsområder som vedtas for kommende landsmøteperiode
b. Tilfang av aktuelle politiske saker

2. Rapportering

Det økonomiske resultat av NSFs virksomhet for det år fremkommer i det offisielle årsregnskapet som NSF er pliktig til å utarbeide i henhold til Regnskapsloven. I gjeldende modell for økonomiske prioriteringer rapporterer forbundsstyret til landsmøtet for sammenhengen mellom innsatsområder og ressursbruk. Rapporteringen gis i forhold tilvedtatte innsatsområder, samt for de betydelige politiske saker som oppstår i landsmøteperioden.

Begrunnelse:

Den nåværende styringsmodell og ovennevnte prinsipper for fordeling av økonomiske ressurser foreslås videreført, men det legges opp til at Forbundsstyret for enkelte budsjettår helt eller delvis kan velge å se bort fra avskrivninger ved vurdering av om budsjettet er i balanse. Forslaget til endring har sammenheng med at det har vist seg vanskelig å bringe budsjettet i balanse i perioder hvor det foretas nødvendige investeringer i IT og lokaler.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse