fbpx Tømmermenn av nattarbeid Hopp til hovedinnhold

Tømmermenn av nattarbeid

Tretthet, kvalme, hodepine, konsentrasjonsproblemer og søvnforstyrrelser. Leger blir utmattet og ukonsentrerte av nattarbeid.

En ny dansk undersøkelse "Søvndeprivation og dennes indvirkning på kirurgers kognitive funktioner og behændighed" viser at nattarbeid går ut over formen til legene. Legene blir ofte så utmattet av å jobbe om natten at de først kommer seg etter flere dager, og trenger ofte smertestillende medisiner. De beskriver at det er som å være i bakrus.

 

Glemmer ting

Studien er gjennomført ved Herlev Hospital utenfor København, og er basert på en rekke personlige intervjuer med leger som jevnlig arbeider om natten.

– Legene opplever trettheten på samme måte. De føler det går ut over evnen til å tenke. De arbeider saktere, så de bruker mer tid per pasient, sier lege og doktorgradsstudent Ilda Amirian - en av forskerne bak studien til videnskab.dk.

Hun understreker at studien bare gir et inntrykk av legenes egne subjektive opplevelser. Intervjuene sier ikke noe om det faktisk har en negativ innvirkning på helsen.

Legene forteller at de glemmer å diktere opplysninger eller å legge medisiner inn i systemet og i det hele tatt har problemer med administrasjon om natten - ganske enkelt fordi de har problemer med å holde seg våkne.

 

Et nødvendig onde

Målet hennes er ikke å vise at leger ikke skal ha nattevakter, for på et sykehus vil man aldri kunne unnvære leger om natten. Det vil alltid være pasienter som må opereres akutt.

– Vi må snarere forsøke å optimere nattarbeidet og gjøre tilværelsen bedre for legene. Vi ønsker å finne en måte å hjelpe legene på, for eksempel ved å definere grenser for hvor lenge det er forsvarlig å la dem arbeide i strekk, poengterer Ilda Amiran.

Alt dette er noe man burde kunne ta høyde for i planleggingen av vaktene, mener forskerne. De vil undersøke om det kan hjelpe å ha åtte timers nattevakter i stedet for døgnvakter, og om man kan la vakten starte på andre tidspunkter.

Trenger ofte smertestillende medisiner.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse