fbpx Smertelindring er viktig for bedringen Hopp til hovedinnhold

Smertelindring er viktig for bedringen

En del pasienter opplever det som masete å bli spurt om å plassere smerten sin på en skala fra 0-10.

En forutsetning for å gi god smertebehandling er at sykepleier har gode kunnskaper om hva slags smerter man kan forvente etter hjerteoperasjon. På den måten kan sykepleier møte pasienten ved å spørre «Hvor dypt kan du puste?» «Har du vondt når du hoster?» eller «Har du vondt bak venstre skulder?» Dette er noen relevante, konkrete spørsmål som man som sykepleier på Feiringklinikken spør pasienten om i stedet for kun å stille spørsmål om pasienten har smerter eller ikke. For å kartlegge smerteintensiteten, brukes NRS (numerisk rating skala). Den kan være et greit hjelpemiddel som bidrar til at sykepleier får god oversikt over hvor sterkt pasienten opplever sin smerte. NRS kan også skape frustrasjon for både pasient og sykepleier. Pasienten forstår ikke alltid helt hva tallene på skalaen betyr, og dette kan være særlig forvirrende om morgenen når de er trøtte. En del pasienter syns det er masete stadig å bli spurt om deres smerteintensitet på en skala fra 0–10. Det er vanskelig å vite hva man skal sammenligne tallene med. Med kvinnelige pasienter, kan man spørre om disse smertene er så intense som ved en fødsel, der 10 vil si uutholdelig smerte.

Ikke alle pasienter har forstått hvor viktig smertelindring er for restitueringen. På Feiringklinikken er det rutiner for å gi smertestillende. Ved grunnsmerter gis det 1 gram Panodil (paracetamol) × 4 postoperativt så lenge pasienten er på sykehuset, fra fire–seks døgn. I tillegg til Panodil gis det postoperativ 5–10 mg Ketorax (ketobemidon) hver fjerde til sjette time så lenge pasienten har behov for det. Dersom pasienten har over 3 på NRS (VAS ˃ 3), gis det 2–3 mg Ketorax iv i tillegg. På tredje postoperative dag eller tidligere, er det noen som ikke trenger Ketorax i det hele tatt, eller for eksempel trenger det bare på morgenen. Det er store individuelle forskjeller på hvor mye smerter pasientene har. Det virker som kronikerne tåler en del smerte. Sykepleiere har erfaring med at yngre pasienter med mye muskelmasse også kan trenge Ketorax 1–3 mg iv i tillegg til Ketorax og Panodil postoperativt . Denne pasientgruppen kan være vanskelig å smertestille. Noen pasienter er anspente og får beroligende, som Stesolid eller Sobril.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.