fbpx OUS-budsjett i retur Hopp til hovedinnhold

OUS-budsjett i retur

OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS: Med alle ansatte-stemmene imot, vedtok OUS-styret 26. mai å sende innspillet til langtidsbudsjett til hastekutting.

Det er full splid mellom de ansatte og resten av styret ved Oslo Universitetssykehus når det gjelder både kort- og langtidsbudsjettene ved sykehuset.

Rikshospitalet/Radiumhospitalet, Aker og Ullevål ble slått sammen til ett sykehus for to år siden.

Administrasjonen ved Oslo Universitetssykehus har lagt frem et innspill til langtidsbudsjett med en totalramme på 17 milliarder kroner - frem til 2025.

Det blir for dyrt, mener eierne - nå har styret bedt administrasjonen om å utarbeide et nytt forslag, tilpasset Helse Sør-Østs rammer.

Den budsjettmessige ekstrarunden ble besluttet etter at ledelsen i Helse Sør-Øst sendte ut en epost kvelden før styremøtet, med beskjed om at de ikke godtar en ramme på 17 milliarder kroner.

 

- Stusser

- Jeg stusser på at tallene i langtidsbudsjettet kommer overraskende på styrerepresentantene, sier foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund, Merete Norheim Morken.

- Innspillet til langtidsbudsjett er utarbeidet etter en grundig prosess hvor ledelsen og ansatte har jobbet sammen for å finne realistiske tall. Dette har vært en prosess - og flere av kostnadene ved sammenslåing har blitt nevnt ved mange anledninger. Jeg oppfatter at styret gjennom dette stiller mistillit til direktøren, sier Norheim Morken.

- Jeg reagerer på at eierne skal bestemme hva vi skal spille inn av hvor mye kostnadene med omstillingen vil være på, sier Norheim Morken.

 

- Bekymret

Det foreslåtte budsjettet beskriver investeringsbehov for OUS for å gjennomføre sammenslåingen. Det beskriver også det sykehusledelsen anser som nødvendige investeringskostnader frem til 2025.

I budsjettet fremkommer det blant annet at kostnadene for gjennomføring av utflytting av Aker har fordoblet seg - fra 600 millioner til omlag halvannen milliard kroner siden i fjor høst.

Alle ansatterepresentantene i styret stemte imot nytt forslag til langtidsbudsjett, som likevel gikk igjennom, med åtte mot fem stemmer.

- Vi er bekymret, og opplever med dette at administrasjonen ved OUS blir satt under administrasjon av Helse Sør-Øst, sa ansatterepresentant for Fagforbundet, Bjørn Wølstad-Knudsen under behandlingen.

 

- Må 'sminke' tallene

- Sykehusledelsen har nå en uke på seg for å 'sminke' tallene og tilpasse det til det tallet Helse Sør-Øst ønsker, sa lege og tillitsvalgt Kjersti Baksaas Aasen, som satt på tilhørerbenken da styret tok beslutningen torsdag.

Fristen for å komme med nye tall er knapp: 6. juni skal OUS-styret samles til ekstraordinært møte for å avgjøre om langtidsbudsjettet kan sendes videre til eierne.

 

- Meget krevende

- Innholdet i langtidsbudsjettet er det redegjort for over år, men så ble tallenes tale likevel ikke spiselige for eierne, dette er en meget krevende situasjon for administrasjonen, sa administrerende direktør ved Oslo Universitetssykehus, Siri Hatlen til sykehusstyret.

På samme møte ble det, med de ansattes motstemmer, vedtatt å fortsette kuttplanene for å få årets budsjett i balanse. Det innebærer blant annet at rundt 500 årsverk må bort. I fjor ble det kuttet 1000 årsverk.

Hatlen har informert styret om at det hun tviler på at det er mulig å redusere det ønskede antallet årsverk, og samtidig opptre i tråd med arbeidslivets regler.

- Hva sier sykepleierne ved OUS om den kortsiktige spareprossen?

- Tillitsvalgte sykepleiere rapporterer at klinikkene er presset til å melde inn tiltak man ikke har oversikt over konsekvensene av eller realismen i, sier Merete Norheim Morken. 

- Nedbemanningen innebærer ikke bare reduksjon av årsverk tilsvarende den reduserte aktiviteten. Faktum er at det nå er færre sykepleiere per pasient, og det er langt flere deltidsstillinger enn før. Dette står i grell kontrast til bestillingen om å redusere deltid fra eierne, sier Norheim Morken.

For et par uker siden ble det felles journalsystemet "Klinisk arbeidsflate" skrinlagt for å spare penger, og klinikklederne ved sykehuset har lagt frem en rekke kuttforslag med risikoanalyse.

 

 

 

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse