fbpx Rusmisbruk bak autorisasjonstap Hopp til hovedinnhold

Rusmisbruk bak autorisasjonstap

Halvparten av sakene som omfattet misbruk av rusmidler gjaldt sykepleiere.

I fjor mistet 43 sykepleiere autorisasjonen. Hele 32 fikk tilbakekalt autorisasjonen på grunn av misbruk av rusmidler, viser tall fra Statens helsetilsyn som ble presentert i dag.

Det var totalt 114 helsepersonell som mistet autorisasjonen i 2010, mot 99 året før. Årsaken til at autorisasjonen ble tilbakekalt er også i 2010 i de fleste tilfeller misbruk av rusmidler (64 saker). Halvparten av sakene gjaldt sykepleiere. Seksuell utnytting av pasient førte til tilbakekall av autorisasjon i 16 saker, mot 11 i 2009. Halvparten av sakene gjaldt leger.

 

Årsak til tilbakekalling

Tilbakekalling av autorisasjonen til de 43 sykepleierne skyldes rusmiddelbruk (32), uforsvarlighet (4), seksuell utnytting av pasient (3), mistet i utlandet (29), ikke innrettet seg etter advarsel (1) og sykdom (1).

Blant annet helsepersonell mistet 27 leger autorisasjonen, og det samme var tilfellet for 23 hjelpepleiere. Årsaken til tilbakekallingen blant leger var i hovedsak rusmiddelbruk (10) og seksuell utnytting av pasient (8). Også blant hjelpepleierne topper rusmiddelbruk (13) og deretter utilbørlig adferd (7).

 

Flere reaksjoner

Statens helsetilsyn ga 255 reaksjoner i 2010. Av disse var 27 reaksjoner rettet mot virksomheter og 228 rettet mot helsepersonell. I 13 av sakene rettet mot virksomheter forelå det brudd på opplysningsplikten til tilsynsmyndigheten. Antall reaksjoner mot helsepersonell økte med 17 sammenlignet med 2009. Av reaksjonene mot helsepersonell var 98 rettet mot leger, 54 mot sykepleiere og 24 mot hjelpepleiere.

 

Rapporten fra Statens helsetilsyn finner du her HER.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.