fbpx Lover færre pasientskader Hopp til hovedinnhold

Lover færre pasientskader

Kampanjen skal legge til rette for varige forbedringer av pasientsikkerheten og pasientsikkerhetskulturen i helsetjenesten.

- Vi skal redusere feilmedisinering og få ned antallet pasienter med sykehusinfeksjoner, sa helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen da hun i dag lanserte kampanjen "I trygge hender".

Som en del av pasientsikkerhetskampanjen "I trygge hender" skal samtlige av landets sykehus finne ut hvor mange pasientskader de har.

- Vi skal måle det som virkelig teller: Hvordan det går med pasientene. Resultatene skal brukes til å gjøre tjenestene bedre og tryggere, sa helse- og omsorgsministeren.

 

Fire områder

I kampanjen er det i første omgang plukket ut fire områder med stort potensial for forbedringer:

*For å hindre sykehusinfeksjoner blir det innført en egen sjekkliste for operasjoner.

*For å hindre feilmedisinering skal alle pasienter få sin en egen liste over hvilke legemidler de skal bruke. Listen skal fylles ut av fastlegen eller sykehuset som behandler pasienten. Feilmedisinering på sykehjem skal forhindres ved at beboerne får en jevnlig gjennomgang av medisinbruken sin. 

*Pasienter med hjerneslag skal behandles etter nye retningslinjer.

*Forbedringer innen psykisk helsevern. Er under utredning av ekspertgruppe.

 

Skal være trygg

Den norske kampanjen er den første som finner sted både i sykehusene og i kommunehelsetjenesten, og skal også inkludere psykisk helsevern. Fra andre land vet vi at om lag 10 prosent av alle som blir lagt inn på sykehus blir skadet eller utsatt for unødig lidelse.

– Når du er syk eller skadet er du sårbar. Du trenger ikke bare behandling. Du har også behov for å vite at du er i trygge hender når du ikke greier å ta vare på deg selv. Denne tryggheten skal helsetjenesten gi. Og det er det viktigste målet med den nye kampanjen for pasientsikkerhet, sa helse- og omsorgsministeren under lanseringen av kampanjen i Bergen i dag.

Pasientsikkerhetskampanjen kommer til å vare i tre år.

 

Her finner du pasientsikkerhetskampanjens nettside.

Du skal vite at du er i trygge hender.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.