fbpx Flere enn antatt drikker risikabelt mye Hopp til hovedinnhold

Flere enn antatt drikker risikabelt mye

6 prosent av kvinnelige og 11 prosent av mannlige pasienter drikker så mye alkohol at de er i risikosonen for alkoholrelaterte helseproblemer.

Helsedøgnet 2009 undersøkte 1 500 somatiske sykehuspasienter i Bergen og Stavanger. Et av spørsmålene var ukentlig alkoholforbruk. Den første tolkningen av svarene tydet på at totalt fire prosent av pasientene hadde et forbruk som ble regnet for å være høyrisikabelt. Blant menn hadde 5 prosent risikabelt høyt forbruk, blant kvinner 2 prosent.

 

Snakk om alkohol

Men denne tolkningen var basert på danske grenseverdier. Da forskerne tok i bruk blant annet engelske og svenske verdier, ble resultatet et annet. Da havnet 6 prosent av kvinnene og 11 prosent av mennene i risikosonen. Tallet er tre ganger høyere enn da danske verdier ble lagt til grunn.

Kristian Oppedal ved avdeling for rusmedisin på Haukeland universitetssykehus sier til helse-bergen.no at drikkemønsteret i Storbritannia og Sverige nok ligner mer på det norske enn det danske.

Men Oppedal trekker samme konklusjon som ved forrige tolkning.

- Ta opp alkoholforbruk med pasientene, sier han til helse-bergen.no

- For flere er det bare små justeringer som skal til for at alkoholinntaket medfører lav eller ingen risiko for helseplager. Det er viktig å få fram at høyt alkoholforbruk kan påvirke medisinsk behandling og prognose, sier han.

 

Ikke overrasket

Svein Roald Olsen, spesialrådgiver i Norsk Sykepleierforbund, er ikke overrasket over at mange pasienter har et risikofylt alkoholforbruk.

- Jeg tenker at de som drikker mye, ofte har helseskader eller helseproblemer, sier han.

Olsen synes ikke sykepleiere er flinke til å spørre pasienter om alkoholbruk.

- De mangler kunnskap, sier han.

- I tillegg er det nok en kultur for at alkoholbruk tilhører privatsfæren. Men jeg mener vi må knytte det til helse. Da blir det mer ufarlig å spørre om alkohol og også andre typer rusmidler. Særlig når det er små barn involvert, må sykepleiere spørre om alkoholbruk. Dette er et område der vi kan gjøre en tidlig intervensjon. Den må ikke være moraliserende, men helsefremmende, sier han.

 

Risikabelt mye

De nye tallene baserer seg på at risikofylt alkoholforbruk innebærer mer enn 9 enheter i uken for kvinner og 14 for menn. De opprinnelige tallene, basert på danske verdier, var basert på et riskoforbruk på mer enn 14 enheter for kvinner og 21 for menn.

 

 

 

Dette er et område der vi kan gjøre en tidlig intervensjon.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse