På vei mot kjempeskole
Fra neste høst kan høyskolene i Oslo og Akershus være slått sammen til en. Debatten har rast. Sykepleierutdanningen er for fusjon.
Jeg ser det som en familiegjenforening, sier Dag Karterud, en av fire studieledere ved sykepleierutdanningen på Høgskolen i Oslo. Han mener det å slå sammen de to høyskolene er logisk og strategisk klokt. – Vi ligger nærme hverandre og tilbyr mange av de samme utdanningene, påpeker han. Og tror en fusjon vil styrke fagmiljøene i sykepleie. Karterud viser til høyskolereformen i 1994, der mindre statlige høyskoler ble slått sammen. Noen av sykepleierutdanningene i Oslo-området ble den gangen lagt under Høgskolen i Oslo, mens andre ble lagt under Høgskolen i Akershus. – Utdanninger som hadde hatt tett kontakt, ble skilt fra hverandre. Nå blir de samlet.
Bedre praksisplasser
Høgskolen i Oslo er allerede landets største høyskole. Kritikere av fusjonen har blant annet pekt på at en ny storskole blir fryktelig stor. Karterud frykter ikke for store forhold. – Men vi er helt avhengige av gode systemer så vi kan kommunisere godt, presiserer han. – Studentene er gjerne mer fornøyde på mindre skoler? – Det tror jeg er både og. Vi har ikke lenger intime forhold der alle kjente alle. Men vi prøver å ivareta tilhørighet ved å ha studiegrupper på seks til åtte studenter. Han tror også at en sammenslåing vil gi bedre praksisplasser. – I Oslo strever vi med å få nok praksisplasser. Ved å slå oss sammen med Akershus får vi tilgang på flere, for eksempel på Akershus universitetssykehus, som er et stort og nytt sykehus. – Et argument mot fusjon har vært frykt for økt byråkratisering. Deler du frykten? – Ja. Dette er noe vi diskuterer og det er kjempeviktig ikke å lage mer byråkrati. – Fusjonen er planlagt til neste høst. Vil studentene merke forskjell? – Nei. Dette får først og fremst konsekvenser organisatorisk.
Flere studenter
Tone Rosenberg, fungerende dekan ved Avdeling for helse, ernæring og ledelse ved Høgskolen i Akershus, håper på fusjon. Fusjonsplaner – Helsetjenestene i Stor-Oslo står overfor store utfordringer. Samhandlingsreformen fører til at helsetjenester i større grad skal gis nærmere pasienten, i kommune og hjemme. Det krever mer spesialiserte sykepleiere, sier hun. Rosenberg mener robuste fagmiljøer vil øke kvaliteten på utdanning og forskning i høyskolen. Og at sammenslåingen vil gjøre tilbudet om videreutdanning både større og bedre. – Dessuten kan vi ta imot enda flere studenter, noe samfunnet etterspør, sier hun. Høgskolen i Oslo er fire ganger så stor som Høgskolen i Akershus. Men Rosenberg frykter ikke å bli slukt av den mye større broren i Oslo. – Jeg ser faren, men velger å stole på at intensjonen i avtalen vi har gjort, blir fulgt. Planen er at sykepleierutdanningen skal fortsette og videreutvikles både i Oslo og på Kjeller. På den måten kan vi tilføre hverandre nye impulser og dyrke vår egenart, sier hun.
Snart vedtak
De to høyskolene har allerede fattet prinsippvedtak om å slå seg sammen. 9. desember skal vedtaket behandles i høyskolestyret på begge skolene og en endelig beslutning fattes.
For et år siden fattet høyskolene i Oslo og Akershus et prinsippvedtak om å fusjonere. Målet er å være én høyskole fra 1. august 2011. Kunnskapsminister Tora Aasland sa i februar foreløpig ja til planene. 9. desember avgjøres det endelig om de to høyskolene blir til en. Mer informasjon: www.hio-hiak.no
0 Kommentarer