fbpx To millioner ekstra til blodprøver Hopp til hovedinnhold

To millioner ekstra til blodprøver

I statsbudsjettet ble det bevilget for lite penger til at alle sykehjem kunne få to års gratis deltakelse i Noklus, slik de var lovet. Nå har regjeringen funnet flere penger likevel.

Alle sykehjem er lovet to års gratis deltakelse i Noklus (Norsk kvalitetsforbedring av laboratoriearbeid utenfor sykehus). Noklus er en landsdekkende organisasjon uten mål om profitt. Hensikten er å sikre kvalitet på prøvetaking og analyse av blod og andre kroppsvæsker utenfor sykehus. Nesten alle landets legekontor er tilknyttet Noklus.

 

Ingen kontroll

I Norge stilles det ingen krav til kontroll på laboratoriearbeid på sykehjemmene. Sykepleierne, som ofte tar prøver og utfører enkelte analyser, har ingenting om slikt arbeid i sin utdanning. Samtidig har riktig prøvetaking og analysering stor betydning for kvaliteten på prøvene. Svarene kan ha store konsekvenser for hvordan pasienter følges opp og behandles. I sykehus utføres stort sett alt laboratoriearbeid av bioingeniører, som er utdannet til å gjøre det.

 

Fornøyd

Siri Fauli Munkerud, som leder sykehjemsprosjektet i Noklus, er kjempefornøyd med de ekstra pengene. Tidligere i høst varslet hun at bevilgningene i statsbudsjettet var for lave til at Noklus kunne tilby gratis deltakelse i to år til de sykehjemmene som ikke allerede har fått det.

Noklus har siden 2007 aktivt rekruttert sykehjem. De har fått tilbud om å være med gratis i to år, betalt av staten. Så må de ta regningen selv. Deltakelse i Noklus koster rundt 14 000 kroner i året.

I første omgang fikk sykehjem i åtte fylker tilbudet. Nesten alle fortsatte å være med etter at gratisperioden var over.

Siri Fauli Munkerud erfarer at sykehjemmene trenger tid for å se nytten av Noklus. Hun peker på at laboratoriearbeid er en av mange oppgaver sykepleiere på sykehjem har, og at det er mange ansatte og stor utskiftning. Hun ser at kvaliteten på laboratoriearbeidet til sykehjemmene som er med i Noklus har økt, men den er ikke så god som på legekontorene.

 

- Holder løftet

Are Helseth, medlem av helse- og omsorgskomiteen for Arbeiderpartiet, mener bedre laboratorietjenester i sykehjem er viktig for å gi eldre pasienter god behandling. Regjeringen vil satse ytterligere på eldreomsorgen og derfor bevilger de mer penger til Noklus.

- Men dette er jo snakk om penger som gjør Noklus i stand til å gi et tilbud til sykehjemmene som de allerede er blitt lovet. Det kan vel ikke kalles en satsning?

- Vi holder det vi lover. Bevilgningene i statsbudsjettet var ikke store nok til å tilby alle sykehjemmene gratis deltakelse. Nå får de det.

 

Gode argumenter

Noklus ønsker fast finansiering. Det vil si at staten tar regningen, og at det ikke skal være opp til hvert enkelt sykehjem å bestemme om de har penger til å være med eller ikke. Da kunne Noklus brukt mer ressurser på fag og mindre på markedsføring.

- Er ikke det en bedre løsning?

-Noklus har gode argumenter. Jeg lover å ta dem med videre. Men som politiker kan jeg ikke love for mer enn ett år av gangen, sier Helseth.

- I dag er det ingen kontroll med laboratoriearbeidet på norske sykehjem. Hva har dere tenkt å gjøre med det?

- Vi ønsker å få alle sykehjem med i Noklus, og stimulerer til det ved at de får være med gratis i to år. I tillegg er det generelle kvalitetskrav til helsetjenesten. De gjelder også for laboratoriearbeidet, understreker Are Helseth.

Vi ønsker å få alle sykehjem med i Noklus.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse