fbpx Forskning som politisk alibi Hopp til hovedinnhold

Forskning som politisk alibi

Arbeidsdepartementet ville diktere fremstillingen av forskningsresultater om sykefravær.

Lisbeth Normann mener det strider mot forskningens natur.

SINTEF-forsker Solveig Osborg Ose fikk i oppdrag av Arbeidsdepartementet å lage en rapport om sykefraværet i Norge.

I et oppslag i Aftenposten kommer det frem at Arbeidsdepartementet ønsket å gjøre om på konklusjonene i den 35 sider lange rapporten Ose laget.

Bakgrunnen for oppdraget var at regjeringen skulle lansere en rekke tiltak for å få ned sykefraværet og utgiftene forbundet til det. For å få aksept for tiltakene, håpet departementet at rapporten ville gi dem faglig ammunisjon som bekreftet at sykefraværet i Norge er høyere enn i andre land.

NSF

NSF har brukt både Sintef, Fafo og Analysesenteret når de skal undersøke saker de er opptatt av. Den siste var en kartlegging av utskrivningsklare pasienter.

- Hva mener NSF om at det inngås konsulentkontrakter fremfor standardkontrakt for oppdragsforskning?

 - Det er helt nødvendig at forskere står fritt. Det er jo forskningens natur. Derfor må man som oppdragsgiver ha som mål at dette gjøres uten bindinger eller føringer for resultatet. Vår erfaring er at dette sikres godt gjennom ordinære forskningskontrakter, sier Lisbeth Normann til Sykepleien.no.


Endringer

Ose skrev i sin rapport at "det fortsatt er uklart om Norge har svært høyt sykefravær sammenlignet med andre land".

Arbeidsdepartementet krevde at det ble endret til: "Norge har et høyt sykefravær sammenlignet med andre land".

- Jeg ble svært overrasket. Det er ikke mulig å forstå departementets endringer på annen måte enn at det skulle fremstå som at sykefraværet i Norge er mye høyere enn i andre land, selv om vi ikke hadde god nok dokumentasjon på det, sier Solveig Osborg Ose, seniorforsker ved SINTEF til Aftenposten.


Slett dette!

Arbeidsdepartementet ber også Ose om å slette et avsnitt. I avsnittet skriver Ose at oppslagene i mediene om at "Sykefraværet eksploderer og aldri har vært høyere", rett og slett ikke stemmer.

En evaluering av kontrakter som Aftenposten gjennnomført, viser at forskerne i mange tilfeller er bundet av kontrakter som gir staten kontroll over resultatene. Avisen har gått igjennom flere hundre kontrakter som departementer og direktorater har brukt ved oppdragsforskning. Gjennomgangen viser at viser mange forskere må akseptere å jobbe som konsulenter.

Solveig Osborg Ose godtok ikke endringene som Arbeidsdepartementet ville ha. Da Oses rapport kom midt i sykelønnsdebatten, har hun ikke sett at departementet noen gang har vist til rapporten.


Utbredt

Gunnar Jordfald leder Forskningsinstituttenes fellesarena. Det er en interesseorganisasjon for alle forskningsinstitusjoner som er underlagt Norges forskningsråds instituttpolitikk og er kvalifisert for tildeling av basisbevilgning.

Jordal sier til Aftenposten at han får rapporter fra medlemmer som er bekymret for at de stadig oftere må akseptere konsulentvilkår, og at tendensen er økende.




0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse