fbpx Vil det bli plass for meg? Hopp til hovedinnhold

Vil det bli plass for meg?

Bemanningskabalen ved Oslo universitetssykehus er langt fra løst. Usikkerheten og uroen blant ansatte ved sykehuset er blitt merkbart større etter sommerferien.

Les også: Når omstilling truer

Norsk Sykepleierforbunds foretakstillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus (OUS), Merete Norheim Morken, forstår de ansatte godt.

– Det jobbes for å få på plass bemanningsplaner for de enkelte klinikkene ved OUS. Datoen som er satt er 1. desember. Men det er mye som må avklares før den tid, sier Morken.

Hun trekker fram flere utfordringer. En er å tallfeste bemanningsbehovet for de enkelte personellgruppene ved de ni klinikkene. En annen er usikkerhet knyttet til hvilke planer man skal bemanne ut fra. Fortsatt er planen at Akershus universitetssykehus (Ahus) skal overta storparten av opptaksområdet til Aker sykehus fra årsskiftet. Det er snakk om en befolkning på rundt 160 000 mennesker.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har imidlertid forsikret at det ikke vil være snakk om flytting av pasienter fra Aker sykehus før et tilstrekkelig antall fagfolk er på plass ved Ahus til å kunne håndtere pasientene på en forsvarlig måte.

Morken mener situasjonen er for uavklart og at overføringen til Ahus burde vært utsatt.


Overtallige

– Hvor mange, og hvilke stillinger som vil bli overført fra OUS til Ahus i denne omstillingsprosessen er ennå uavklart. Det vil ta tid å få snudd pasientstrømmene til Ahus i sin helhet, og det vil i en overgangsfase godt ut i 2011 være behov for bufferkapasitet på OUS. Dette vil bety at vi har behov for de fleste sykepleierne fram til dette, sier Morken.

– Redusert bemanning er trukket fram som en av stordriftsfordelene ved nye OUS. Hvor mange sykepleiere vil bi overtallige?

– Jeg tror det store flertall av sykepleierne ikke trenger å bekymre seg, da turnover til vanlig er stor for denne gruppen. Og når det gjelder operasjons- og intensivsykepleiere har OUS erkjent at vi trenger alle vi har og flere til, sier Morken.

Hun tror mange ønsker å fortsette å jobbe der de er. Før det er helt sikkert om de mister eller beholder jobben, vil mange av forståelige grunner vente med å søke. Den enkelte ansatt føler ikke at denne omstillingsprosessen gjelder dem.


Mangler 600 stillinger

Ahus vil trenge rundt 780 nye stillinger for også å kunne fungere som lokalsykehus for rundt 70 prosent av pasientene som i dag sogner til Aker sykehus.

Per i dag har sykehuset kun fått besatt rundt 150 av stillingene, og trenger nye søkere til rundt 600 stillinger. Sykehusledelsen ønsket en ekstern utlysning av stillingene, men Helse Sør-Øst står fast ved intern utlysning, der ansatte ved OUS går foran andre søkere. Frykten er at en ekstern utlysning skal «støvsuge» de andre helseregionene for fagfolk. Stillingene lyses ut i disse dager, med søknadsfrist innen utgangen av måneden.

– Det gjenstår å se hvor mange som kommer til å søke de ledige stillingene på Ahus, sier Morken.

Prosessen rundt den første runden med ansettelser på Ahus i sommer har heller ikke beroliget mulige søkere. En av dem er anestesisykepleier Hildur Borge ved Aker sykehus, som i sommer følte seg presset til å søke en av de ledige stillingene på Ahus. I et innlegg i Sykepleien nr. 9-2010 skriver hun blant annet:

«Da jeg kom tilbake fra ferie, lå det brev i posten fra Ahus med tilbud om jobb, 100 prosent stilling som anestesisykepleier. De hadde ansatt to og jeg var en av dem. Vedlagt svaret med arbeidskontrakt lå en ferdig utfylt oppsigelse til OUS. Jeg sier nei takk til denne stillingen da jeg ikke under noen omstendigheter finner meg i å bli instruert til å si opp min stilling et sted for å få en annen jobb.»

Andre som har søkt stillinger ved Ahus venter fortsatt på svarbrev.


Personellgrupper

Ledelsen ved Ahus har signalisert at de trenger rundt 190 nye legestillinger og 250 nye sykepleierstillinger for å kunne overta det nye opptaksområdet. Morken er skeptisk til fordelingen mellom antall leger og sykepleiere.

– Erfaringer viser at det for hver lege vil være behov for tre til fire sykepleiere. Jeg ønsker derfor at ledelsen ved Ahus ser på behovet for sykepleiere på nytt, sier foretakstillitsvalgt Merete Norheim Morken.

 

Fakta om Oslo universitetssykehus:

  • Sykehuset eies av Helse Sør- Øst og består av de tidligere helseforetakene Aker universitetssykehus, Rikshospitalet og Ullevål universitetssykehus.
  • Sykehuset er Skandinavias største og årlig gjennomføres over 1,2 millioner pasientbehandlinger.
  • Sykehuset har ni klinikker og enheten Oslo sykehusservice som leverer ikke- medisinske tjenester til resten av sykehuset.
  • Budsjettet er på 17,5 milliarder kroner. Det har over 20 000 ansatte, i tillegg til virksomhet på mer enn 70 ulike steder.
  • På sikt skal lokalsykehusvirksmheten samles på Ullevål sykehus, mens de fleste regions- og landsoppgaver samles på Rikshospitalet i eksisterende og nye bygg.

Kilde: Oslo universitetssykehus

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse