fbpx Velkommen, fremtidige sykepleiere! Hopp til hovedinnhold

Velkommen, fremtidige sykepleiere!

I disse dager er et nytt kull med sykepleierstudenter på vei inn på landets høyskoler.

Dere skal, forhåpentligvis forventningsfulle og nysgjerrige, starte et minimum tre års langt løp mot ferdig sykepleierutdanning. Jeg håper og tror dere vil møte en utdanningsinstitusjon og lærere som vil gjøre dere godt forberedt til å møte de mange utfordringene, gledene og frustrasjonene som sykepleieryrket fører med seg. Ikke minst håper jeg utdanningen vil gjøre dere sugne på enda mer lærdom, slik at dere kan være med å fylle de hullene vi må fylle i norsk helsesektor. For vi vet at vi i fremtiden vil trenge sykepleiere med spesialutdanning innen geriatri, anestesi, jordmødre – for å nevne noen.

Dere vil få et stort ansvar gjennom å lede sykepleien, ha ansvar for pasienter gjennom hele døgnet alle årets dager i de mest sårbare og utsatte situasjoner i livet. Det er krevende og givende!

Som forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund og med mange år som utøvende sykepleier på baken, ønsker jeg å benytte anledningen til å gi deg som ny student et par råd med på veien: Ta studiet på alvor. Følg med i undervisningen, kjøp pensumlitteraturen slik at du har den tilgjengelig både under og etter studiene. Og vær aktiv og spørrende. Engasjer deg gjerne i studentpolitikken, i debatter om fag og lønn, og vær en synlig og stolt student.

Dette ber jeg om av flere grunner. For det første fordi studiene på den måten blir mer levende og interessante. Og du får en mulighet til å påvirke for deg selv og de som kommer etter deg. Men også fordi vi trenger kompetente og engasjerte sykepleiere for å løse utfordringene vi står overfor. Vi trenger sykepleiere som er stolte av sitt fag, som våger å si ifra når tilbudet til pasientene ikke er godt nok, når sykepleie som fag ikke ivaretas på arbeidsplassen, og når kutt og prioriteringer går ut over pasientens sikkerhet. Vi trenger sykepleiere som kan tale ledelse og politikere midt imot, og være pasientens talerør. Da trenger vi deg, som har en god faglig ballast og et faglig språk som blir lyttet til!

I fjor høst var det valgkamp. NSF inviterte da Kristin Halvorsen fra SV og Siv Jensen fra FrP til duell på Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo. Flere av studentene ved Lovisenberg Diakonale Høgskole fylte salen sammen med sykepleierne. Under debatten reiste en av studentene seg, rettet pekefingeren mot politikerne og fortalte om en eldreomsorg ribbet for sykepleiere hvor politikerne aldri ville ha sendt sine egne foreldre. Hennes faglige og engasjerte argumentasjon rørte ikke bare meg. Aftenpostens journalist laget et intervju med henne der hun fikk utdypet sine meninger. Slike studenter trenger både NSF som forbund, Helse-Norge og ikke minst pasientene. For hvem skal snakke deres sak om vi ikke gjør det.

Med dette ønsker jeg dere lykke til med studiene. Og dere skal vite at Sykepleierforbundet gjennom NSF Student er der for dere. Vi er det eneste forbundet som bare jobber med sykepleie som fag. Vi kjenner dine rettigheter og plikter, og vil bistå deg når du måtte ha behov for det.

Til slutt har jeg lyst til å dele noen ord fra årets avgangsstudenter med dere. NSF Student gjennomfører hvert år en spørreundersøkelse blant avgangsstudentene, der ett av spørsmålene er «Hva er det beste med å ha tatt sykepleierutdanning?

». Dette svaret synes jeg rommer det meste: «Det at jeg kan gå på jobb og gjøre en innsats for noen som trenger det, gjør at det for meg var riktig å ta sykepleierutdanning. Ingen dager er like, og alle pasienter er forskjellige – noe som gir oss utfordringer og spennende dager. Jeg er stolt av å kunne si at jeg er sykepleier, og ydmyk for jobben som ligger foran meg.»

Lykke til, og velkommen som en tydelig, modig og stolt sykepleier etter endt utdanning!

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse