fbpx Streiket seg til forhandlinger Hopp til hovedinnhold

Streiket seg til forhandlinger

- Det forelå ikke noe utkast til avtale da streikene i kommunesektoren og ved sykehusene startet. Derfor ønsket partene en løsning før det ble aktuelt med tvungen lønnsnemnd, som ingen kunne forutse utfallet av, sier forsker Kristine Nergaard ved Fafo.

Forskeren er imidlertid forsiktig med å utrope vinnere.

- Først og fremst er det en seier for forhandlingssystemet. Det har vært vanskelige og krevende forhandlinger på grunn av svært forskjellige prioriteringer mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene, og blant arbeidstakerorganisasjonene. Å komme fram til enighet i en slik situasjon er den største seier, sier Nergaard.

 

Ikke likelønnsoppgjør

Nergaard mener arbeidstakerne vant på profilen, blant annet på hvor mye som skulle gis sentralt og lokalt, mens arbeidsgiverne vant i forhold til den totale økonomiske ramma for oppgjøret.

- Ellers har arbeidstakerorganisasjonene innkassert hver sine symbolske små seire i de to tariffområdene som var i streik. LO i forhold til større generelle tillegg. Utdanningsforbundet i forhold til øremerkede lønnsmidler til alle i skoleverket og Norsk Sykepleierforbund i forhold til finansieringen av skift/turnus-reformen, sier Nergaard.

- Kan man snakke om et likelønnsoppgjør?

- La meg si at det er et skritt i riktig retning. Likelønn er satt på dagsorden i dette oppgjøret. Og i samtlige protokoller ligger det sterke likelønnsføringer for de lokale forhandlingene, sier Nergaard.

- Men oppgjøret har ikke vært i nærheten av å nærme seg føringene til Likelønnskommisjonen eller det regjeringspartiene uttalte i Soria Moria II, om å vurdere å legge ekstra midler på bordet om partene ble enige.

 

Moderat oppgjør

- Hva med den økonomiske ramma?

- Ramma for dette oppgjøret er for lav til at man kan rette opp lønnsgapet mellom høgskoleutdannede grupper i offentlig og privat sektor. Det er heller ikke så store muligheter for omfordeling mellom kjønnene i en kommunal sektor hvor nærmere åtte av ti ansatte er kvinner, mener Kristine Nergaard.

Fafo-forskeren legger til at det lå i kortene at årets tariffoppgjør ville bli et moderat oppgjør.

I KS-området streiket Unio-medlemmer fra 28. mai til 9. juni, og i Spekter fra 28. mai til 1. juni.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse