fbpx Liker pasienter, hater papir Hopp til hovedinnhold

Liker pasienter, hater papir

– Det er nesten umulig å jobbe her hvis du har barn og familie.

Cathy Delles små pasienter sitter klar til behandling i stolene bak henne. Det er barn med kreft. Nå venter de på å få cellegiftbehandling ved et helsesenter som drives av Universitetet i San Francisco. De små har med seg en mamma eller pappa som sitter ved siden av og passer på.

Vinduene i sentret går fra gulv til tak og forsyner sykepleiere og pasienter med utsikt over den berømte broen Golden Gate og en park. Men barna sitter med ryggen til.

– Det beste med jobben min er pasientene. De fleste kommer hit til behandling over lang tid, så vi blir godt kjent med hverandre. Det gjelder også deres pårørende. Det føles meningsfylt å jobbe med kreftsyke barn og se at de blir bedre, sier Cathy Delle.

Hun har jobbet ved sentret i åtte av sin 20 år gamle karriere. Det hun liker minst er alt papirarbeidet.

– Det føles ikke som sykepleie. Det er blitt mer og mer papir som skal fylles ut, sier hun.

Cathy Delle ser ikke ut til å la utsikten forstyrre henne i arbeidet der hun står og fyller ut flere skjemaer. Hun er som regel førstemann på jobb. Hun gjør alt klart før pasientene kommer.

– Jeg går igjennom listen over alle pasientene som skal ha behandling i løpet av dagen. Det er store variasjoner. I dag er det en veldig rolig dag, med seks-sju pasienter. Andre dager kan det være svært hektisk med 20 pasienter på en dag.

– Det er nesten ingen ved denne avdelingen som jobber full tid. Det klarer vi ikke. Faren for å bli utbrent er stor. Det blir for tøft og er nesten umulig dersom du har barn og familie, forteller hun.

Delle kommer stort sett på jobb klokken 08.00 og går hjem i fire-fem tiden.

– Jeg har unger som må hentes, sier hun.


Kathy Delle er ikke fast ansatt ved avdelingen. Hun er en slags fast vikar som selv bestemmer når hun kan jobbe.

– Jeg jobber stort sett tre dager i uken. Skiftene her er 12 timer. Så de få som jobber full tid, har firedagers uke, sier hun.

Ettersom Kathy Delle, ikke er fast ansatt, får hun ikke betalt ferie, sykepenger eller forsikring gjennom jobben. Det byr på både fordeler og ulemper.

– Jeg tjener i utgangspunktet mer enn de andre. Men når jeg er syk eller tar ferie, får jeg ikke betalt. Helseforsikring har vi gjennom mannen min sin jobb, sier hun.

I USA er det vanlig med 1-2 uker ferie og at helseforsikring er en del av frynsegodene som følger med en jobb. Kathy Delle og hennes familie har fått oppleve hvordan det er å være uten helseforsikring – en kort periode.

– Det var en periode min mann var mellom to jobber. Vi fikk ikke kjøpt helseforsikring privat fordi han hadde en sykehistorie med ryggproblemer. I tillegg hadde sønnen vår en del øreverk. Har du ikke jobb har du som regel ikke råd til å kjøpe helseforsikring som privatperson. Det er helt tullete. Jeg støtter Obamas helsereform. Alle bør få helseforsikring og tilgang til helsevesenet når de har behov for det, sier hun.

Selv om Kathy Delle jobber deltid, tjener hun rundt 540 000 kroner i året. Kathy Delle forhandler ikke fram sin egen lønn. Når man søker ny jobb, kan man forhandle om lønn. Ellers er det fagforeningen som forhandler for sykepleierne på sykehus. Ofte er det slik at hvert sykehus har sin lønnstige ut fra kompetanse og stilling.

Kathy Delle vet lite om hvordan forhandlingene foregår og er ikke så interessert i fagforeningsarbeid.

– De er litt for politisk orientert etter min smak, sier hun.

Men alle er nødt til å melde seg inn i fagforening fordi i USA får de ikke sin autorisasjon for livet, men kun for to år om gangen. Da må lisensen fornyes.

– Hvordan foregår det?

– Hvert andre år må man fornye lisensen for å kunne jobbe som autorisert (RN) sykepleier. For å gjøre det kan man ta forskjellige kurs som gir poeng. Jeg tror kravet er at man må ha 30 poeng for å få fornyet lisensen, sier hun.

– Synes du dette er positivt eller negativt?

– Tanken er god. Meningen er å sikre at sykepleierne holder seg faglig oppdatert, men i praksis fungerer det ikke helt slik. Man kan ta kurs på nettet. Det pleier jeg å gjøre. Da tar jeg de prøvene som trengs for å få fornyet lisensen. Mange gjør det nok på den måten.

Fagforeningene er litt for politisk orientert etter min smak

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse