fbpx Kontinuerlig arbeidsmiljømåling Hopp til hovedinnhold

Kontinuerlig arbeidsmiljømåling

- Ved å måle bakgrunnen til årsaken kan vi forstå hvilke problemer som finnes i arbeidsmiljøer med høyt sykefravær, sier professor Maureen Dollard.

Hun er professor i arbeids- og organisasjonspsykologi, og direktør ved Centre for Applied Psychological Research, tilknyttet University of South Australia. 
Dollard er invitert til Norge av Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) for å diskutere overvåking av arbeidsmiljø og helse.

Kvalitativ måling
Hennes forskning viser at ledere som tar det psykososiale arbeidsmiljøet på alvor, får ansatte med et høyere engasjement, mindre sykdom og færre ulykker på arbeidsplassen.  
Hvis det etableres et målesystem og en overvåking på de psykologiske faktorene vil lederne få et verdisett som de måles etter, og som verdsetter arbeidernes psykologiske velvære og helse.

Dette er en måling og en overvåking av et kvalitativt verdisett på ledere og medarbeidere, i motsetning til et kvantitativt på resultater. Men til tross for dette er det penger å hente i form av redusert sykefravær og større medarbeiderdeltakelse og engasjement, mener hun. Psykososiale målinger involverer den enkeltes arbeidsmengde, deltakelse og beslutningsprosesser. Hvis overvåkingen og målingen skjer kontinuerlig, vil det føre til mindre sykdom og færre skader, mener Dollard, og viser til sin omfattende forskning.

- Hvis ledergruppen og den enkelte leder ikke etablerer et sterkt klima som involverer det psykososiale arbeidsmiljøet, og de ikke verdsetter psykososial helse, spiller de hasard med de ansattes helse, sier Dollard.

Maureen Dollard har grunnlagt og leder forskningsgruppen ”Work and Stress Research Group”  som primært arbeider med stress og sikkerhet i arbeidslivet. Målet er å etablere et nasjonalt overvåkingssystem på arbeid og stress. Hun mener vi har kommet langt i Norge, til sammenlikning med for eksempel Australia og Kina, som hennes forskning i hovedsak er basert på.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse