fbpx Bare et bitte lite stikk Hopp til hovedinnhold

Bare et bitte lite stikk

Vi sykepleiere har det med å bruke ord som “bitte lite” og “det kommer ikke til å gjøre vondt”.

”Nå kommer et bittelite stikk, det gjør ikke noe vondt.”
Eller:
”Jeg skal bare hente opp litt slim via nesen din fra den bakre delen av svelget ditt, slangen er veldig, veldig, veldig liten og tynn. Det kommer ikke til å gjøre noe vondt…”

Særlig! Er det derfor pasienten hoster til de blir blå, blir bradykarde og tårene spruter ut av øynene?

For hvor mange av oss sykepleiere har egenerfaring med å få aspirert slim fra halsen via nesen med et veldig, veldig, veldig lite og tynt sug?

Tenkte meg det. Ikke mange av oss.

Jeg ble oppmerksom på hvordan jeg snakket med mine pasienter under en praksisevaluering ved intensiven.

Praksislæreren hadde trukket meg for en masse poeng og jeg lurte selvfølgelig hva dette skyldtes. Hun kunne da trekke frem en lang liste hvor hun nevnte alle situasjonene og alle de gangene jeg hadde feilinformert pasienten min. Læreren min fortalte at hun hatet når vi studenter og sykepleiere brukte ordene ”bitte lite og ikke vondt” hele tiden. Hun mente rett og slett at det var feilinformasjon. Dette var tydeligvis hennes korstog.

Listen hennes var lang. Arteriell punksjon for en blodgassprøve, nedlegging av ernæringssonder, katerisering etc. Ved alle disse situasjonene hadde jeg brukte ordene; gjør ikke vondt og bitte lite stikk. Situasjonene flimret foran øynene mine og det gikk opp for meg at jeg faktisk ikke hadde fortalt pasientene mine sannheten, jeg hadde brukt den automatiske setningen som jeg ikke vet hvor vi har lært oss. ”Nå kommer et lite stikk og det kommer ikke til å gjøre vondt”.

Det virker som om vi sykepleiere har bestemt oss i forkant at dette kommer ikke til å gjøre vondt, som om smerten er objektiv og ikke subjektiv. Nå tenker jeg over hva jeg sier og faktisk gjør med pasienten. For det jeg sier og gjør, bør jo samhandle.

Praksislæreren min foreslo i slutten av evalueringen at hun kunne jo utføre noen arterielle punksjoner og lignende på meg slik at jeg kunne se om de ikke gjorde noe vondt. Så hadde jeg i allefall egenerfaring på feltet.

Jeg takket pent nei og tørket bort de piplende dråpene av svette fra pannen.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse