fbpx Tøffe forhandlinger med Spekter Hopp til hovedinnhold

Tøffe forhandlinger med Spekter

- Vi har satt likelønn og skift/turnus som våre viktigste saker i dette lønnsoppgjøret med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, sier Unios forhandlingsleder Lisbeth Normann. I dag overleverte hun de første kravene i Spekters tariffområde.

Norsk Sykepleierforbunds leder, Lisbeth Normann, forhandler lønn for blant annet om lag 35 000 sykepleiere i helseforetakene. Og hennes melding er klar:

- Vi må ha en tydelig likelønnsprofil og sentrale tiltak, for nå er vi meget utålmodige. Medlemsmassen er mer enn klare til å streike for å få likelønn.

Blant kravene er heving av minstelønnssatsene og et nytt 16-årstrinn på lønnsstigen. Friske penger fra regjeringen til likelønn må også til.

For sykepleiere er kravet om minstelønnssatser for nyansatte 335 000 kroner, stigende til 400 000 kroner etter 16 års ansiennitet. For spesialsykepleiere og jordmødre er tilsvarende krav 361 000 kroner (0 år) stigende til 430 000 kroner (16 år).

 

Dobbelte av frontfaget

De økonomiske kravene Normann presenterte for Spekter har en økonomisk ramme på i underkant av 6 prosent.

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Unio presenterer et økonomisk krav som ligger på nær det dobbelte av ramma for frontfaget - altså den ramma som er definert som et forsvarlig tak på lønnsveksten i Norge i år, sier Spekters forhandlingsleder Anne-Kari Bratten.

- Hvis frontfagsmodellen skal ha livets rett, så må vi få gjort noe med likelønnsspørsmålet. Jeg forutsetter at Spekter og regjeringen vil være med på å dra dette lasset, svarer Normann.

 

Strid om likelønn

- Vi står langt fra hverandre. Særlig gjelder dette oppfatningen av hva likelønnsproblemet består i, sier Lisbeth Normann 
- Mens Spekter forsøker å vri seg unna likelønnsproblematikken, holder Unio fast på at det er svært store likelønnsforskjeller. Vi forholder oss, som Likelønnskommisjonen og regjeringen, til at dette handler om et kjønnsdelt arbeidsmarked der kvinnedominerte yrkesgrupper systematisk får dårligere betalt enn mannsdominerte yrkesgrupper. Ifølge Teknisk beregningsutvalg, snakker vi om hele 110 000 kroner i forskjell mellom menn og kvinner med like lang utdanning, erfaring og ansvar, sier Normann.

Forhandlingslederen er forferdet over at partene i andre tariffområder har undertegnet protokoller der det heter at det i dag er lik lønn for arbeid av lik verdi i samme virksomhet.

- Det er faktisk ikke tilfellet. Det er nettopp denne ulik verdsettingen av arbeid som utføres av henholdsvis kvinner og menn innenfor virksomhetene og på tvers av sektorene som er den store likelønnsutfordringen i Norge, sier Lisbeth Normann.


Skift-turnus

Blant kravene er også at skift-turnus-reformen gjennomføres utenom rammen for lønnsoppgjøret og oppfordrer Spekter til å bidra til dette. Tredelt turnus ble likestilt med helkontinuerlig skiftarbeid i arbeidsmiljøloven 1. januar i år. Reformen vil særlig gi sykepleiere i sykehusene kortere arbeidstid.

- Det er helt uakseptabelt at finansieringen av skift-turnus-reformen skal skje innenfor rammen av tariffoppgjøret, på bekostning av likelønnssatsningen. Anerkjennelse av sykepleiernes kompetanse og arbeidsbelastning vil være viktige bidrag for å møte helsesektorens store rekrutteringsutfordringer, mener Unios forhandlingsleder.

Medlemsmassen er mer enn klare til å streike for å få likelønn.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse