fbpx Min helt! Hopp til hovedinnhold

Min helt!

En helt er noen som man beundrer og som man anser som modig; som gjør tøffe ting og som tør å sprenge grenser.

Alle har vi vel en helt, det være seg superheltene Supermann og Hulk eller en person som faktisk eksisterer. En helt er noen som man beundrer og som man anser som modig; som gjør tøffe ting og som tør å sprenge grenser. Grenser som ingen andre tør å bryte. Men definisjonen av ordet helt er vel forskjellig fra person til person egentlig.

Mitt første møte med min helt husker jeg som i går. Jeg bodde på den tiden i Genève i Sveits og jeg hadde fått med meg at det skulle komme en flink journalist til Basel for å snakke om sykepleiere og forskjellen sykepleie utgjør for pasientene. Det ble som en pilgrimsreise for meg. Togturen tok 3 timer til Basel og etter en del leting etter universitetssykehuset i Basel på stotrende skoletysk, kom jeg frem til auditoriet.

Ut på scenen kom personen som skulle bli helten min. Suzanne Gordon, en amerikansk journalist.

Suzanne Gordon er en journalist som siden midten av 80 tallet har observert sykepleiere, lest sykepleierlitteratur og intervjuet sykepleiere. Det var etter hennes første barnefødsel at hun forsto hvem som egentlig var der for henne under sykehusoppholdet og den viktige rollen som sykepleierne hadde for henne under oppholdet. Legen kom inn i noen minutter av og til, mens det var sykepleierne som var hos henne hvert minutt i løpet av fødselen, gav henne råd i etterkant som nybakt mor, observerte henne under hele oppholdet og gav henne behandling.

I mange år har hun skrevet bøker og holdt foredrag om den utrolige viktige rollen som sykepleiere har, den rollen som publikum vet for lite av. For Gordon mener at sykepleiere er for diskrete og for dårlige til å markedsføre yrket sitt. Hun mener at hvis sykepleiere begynner å heve stemmene sine, snakke om sykepleie og den jobben som de gjør, vil man kunne få økt forståelse for hva det er de egentlig driver med. Både blant sykepleierne selv og blant publikum som ofte tror at en sykepleiers jobb kun er å holde pasienten i hånden.

Jeg anbefaler spesielt bøkene From Silence to Voice: What Nurses Know And Must Communicate to the Public og boken Nursing against the odds. Gordon har også en hjemmeside hvor man kan finne hennes blogg og en del klipp fra et teaterstykke som hun har vært med å produsere ( www.suzannegordon.com).

Teaterstykket som hun har skrevet med Lisa Hayes tar for seg sykepleier/lege forholdet og blir brukt i undervisningssammenheng for studenter.

Jeg skulle ønske hennes bøker var pensum på sykepleierstudiet. Hennes bøker er mye bedre enn mange av de bøkene og sykepleierteoriene studentene leser per i dag (Sorry Nightingale og co). Når jeg leste hennes bøker, var det en aha opplevelse fra perm til perm. Gordon er alltid klinkende klar i sine bøker; sykepleie lønner seg og sykepleiere har en like stor rolle på sykehus som legene har!

Det at Suzanne Gordon stiller slik opp for sykepleiere og hjelper dem med å heve stemmene sine har gjort henne til min helt. En helt som har gjort meg til en ”troublemaker”, det var i allefall det Suzanne Gordon signerte boken min med under pilgrimsreisen min og etter en lang samtale med henne. Men det var med en smiley :-)

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse