fbpx Taklet askekrisen bra Hopp til hovedinnhold

Taklet askekrisen bra

Etter flere dager med askeberedskap, er Ellen Dahlberg blitt enda sikrere i sin sak: – Vi må beholde nødnummeret 113 og AMK-sentralene.

Ellen Dahlberg er sykepleier og seksjonsleder på AMK-sentralen i Tromsø og Harstad. I flere dager har de måttet klare seg med bakketransport på grunn av flystansen. Askeskyene fra den islandske vulkanen har satt staben på de akuttmedisinske kommunikasjonssentralene (AMK) på prøve.

 

God trening

– Dette har jo vært en helt uventet krise. Grunnen til at det har gått så bra, er at vi har samarbeidet godt i alle ledd, sier Dahlberg, som tenker på lokale legevakter, lokalsykehus, AMK-nettverket og helseledelsen.

– Ryggraden i tiltakskjedene er godt innarbeidet takket være hverdagstreningen i akuttmedisinsk håndtering.

 

-Ikke ødelegg

Hun mener at ett felles nødnummer, som er foreslått, vil sette dem langt tilbake.

- Det vil rive ned et særs viktig nettverk av AMK-sentraler og vi vil tape tid. Det er greit med ett nødnummer i landet, men ikke steng 113.

Hun advarer helsemyndighetene:

– De må ikke hindre den direkte kontakten til helsevesenet og tillate at dette livsviktige nettverket ødelegges, ber hun.

 

Personlig ansvar

Det har blitt mye overtid på Dahlberg. Bare i helgen ble det 30-35 timer.

– AMK-sykepleierne og ambulansekoordinatorene har tatt stort personlig ansvar og har prestert godt under økt arbeidspress. De har sammen med oss tenkt alternativt og improvisert.

Situasjonen har krevd detaljerte avtaler med ambulansebiler, båter og legevakter. Heldigvis har ingen liv gått tapt.

– Vi har noen gladhistorier. Pasienter med livstruende lidelser har klart seg bra, til tross for lange transportetapper på over 500 kilometer langs veien.

 

Global hjelp

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har fått henvendelser fra Grønland og Færøyane.

– Så vi tenker globalt. Vi må bistå hverandre.

Helse Nord har AMK-sentraler i Kirkenes, Tromsø, Harstad, Bodø og Helgeland. Den i Tromsø er regional AMK-sentral, og har dermed et overordnet samordningsansvar.

– Vi har snakket sammen mange ganger daglig. Vi har delt informasjon om askeskyenes bevegelser, egne ressurser og behov for pasienttransport. Og vært gode til å planlegge.

 

Vulkanen sover ikke

Nå er Dahlberg glad for å ha fått beroligende meldinger om minkende vulkanutslipp.

Alle flyplasser i Nord-Norge er nå åpne.

– Men vi har fortsatt pasienter som skal sørover. De er på vent. Vulkanen har heller ikke sovnet, så vi holder høy beredskap, sier seksjonsleder Dahlberg.

Vulkanen har ikke sovnet, så vi holder høy beredskap.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse