fbpx Ulovlig direktør? Hopp til hovedinnhold

Ulovlig direktør?

Ingar Petteresen er innleid som administrerende direktør ved Helse Stavanger. For jobben får han 250 000 kroner i måneden. Nå er Helse Stavanger og Helse Vest klaget inn for KOFA.

Hele historien begynte da den forrige sykehusdirektøren i Helse Stavanger, Gunnar Hall Skavoll, gikk på dagen høsten 2008.

Helse Stavanger leide derfor inn Ingar Pettersen gjennom hans firma, Ingar Pettersen Co as. Sykehuset sa avtalen skulle være kortvarig, eller inntil et år mens de letet etter en ny direktør. Nå er avtalen forlenget, og er totalt på 18 måneder.


Utleiedirektør

Pettersen leier seg selv ut som "manager for hire". Pettersen er utdannet økonom. På merittlisten hans finnes mange kjente arbeidsgivere. Blant annet Aker sykehus, Ullevål, Rikshospitalet, og Sørlandet sykehus, Nasjonalgalleriet samt flere aviser og forlag.


Jeg koster hva jeg koster

Helse Stavanger leide inn Pettersen til 250 000 kroner i måneden siden 1. mars 2009. Avtalen har skapt overskrifter i flere aviser på Vestlandet. Bergens Tidende (BT) har hatt oppslag om Pettersens gode lønnsvilkår og at han tjener tre ganger så mye som Helseministeren.

- Jeg koster hva jeg koster og har ikke gjort noe forsøk på å skjule det, var Pettersens kommentar til BT.


Offentlige penger

- Vi er opptatt av hvordan det offentlige bruker sine ressurser, og at det offentlige følger lover og regler. Vi mener denne avtalen er et brudd på regelverket og er en direkte ulovlig anskaffelse, sier leder av Demokratene Hordaland, Fredrik U. Litleskare.

Det er Demokratene Hordaland som har klaget Helse Vest og Helse Stavanger inn for Klageorganet for offentlig anskaffelser (KOFA).


Akseptabelt i to til tre måneder

Demokratene Hordaland har forståelse for at det var akutt behov for å leie inn en person i direktørstillingen for en kort periode etter at Gunnar Hall Skavoll gikk på dagen.

- I slike situasjoner hadde vi akspetert at Pettersen var leid inn for to til tre måneder. Det ville gitt sykehuset tid til å skaffe en ny direktør. Eventuelt gjennomført en tilbudskonkurranse for å skaffe en konsulent som kan besitte stillingen over en lengre periode, sier Fredrik U. Litleskare.


Regler

En kontrakt for en kort periode kan unndras forskrift om offentlig anskaffelse. I prinsippet skal alle innkjøp og avtaler over 500 000 kroner lyses ut på Doffin.

- En kontakt av ett års varighet kan ikke regnes som en spesiell situasjon, og særlig ikke når kontrakten er ytterligere forlenget med seks måneder. Vi har sjekket på " Doffinbasen " og kan ikke se at avtalen om innleid konsulent til engasjement som direktør for Helse Stavanger er lyst ut som en offentlig tilbudskonkurranse, sier han.

Det er hovedårsaken til at Demokratene Hordaland valgte å klage til KOFA.

 

Sterke mistanker

I sin klage skriver Demokratene Hordaland følgende:

"Derfor mistenker vi sterkt at det i dette tilfellet har blitt foretatt en ulovlig direkteanskaffelse av en tjeneste til 4,5 millioner kroner. Det er litt uklart om denne direkteanskaffelsen er foretatt av helseforetaket Helse Stavanger eller deres eier helseforetaket Helse Vest."

 

Styret visste om det  

- Gjennom artikkelen i BT  kommer det frem at Pettersen er leid inn med Helse Vest sin administrerende direktør Herlof Nilssen, og styreleder Oddvar Nilsens godkjenning. Derfor klager vi både Helse Stavanger og Helse Vest for denne anskaffelsen til KOFA, sier Litleskare.

Han mener begge foretak har, eller burde ha tilstrekkelig kompetanse til å forstå at direkteanskaffelsen er i strid med lov og forskrift om offentlige anskaffelser.

Hva som blir utfallet av Demokratene Hordalands klage, gjennstår å se til saken er ferdigbehandlet av KOFA.

 

Vi mener denne avtalen er et brudd på regelverket og er en direkte ulovlig anskaffelse, sier leder av Demokratene Hordaland, Fredrik U. Litleskare.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse