Mindre 100-prosent sykmelding
Partene i arbeidslivet og regjeringen skal i vinter drøfte innretningen på en ny IA-avtale og andre tiltak for å redusere sykefraværet. Siktemålet er at den nye avtalen om inkluderende arbeidsliv skal være på plass 1. mars.
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm uttrykte optimisme da hun i dag fikk overlevert ekspertgruppens forslag til tiltak for reduksjon i sykefravær.
- Vi har en god og konstruktiv dialog med partene i arbeidslivet. Jeg har derfor tro på at vi skal bli enige om veien videre innen fristen vi har satt for oss selv 1. mars.
Gradert sykemelding
Blant utvalgets konkrete forslag er å øke antall dager folk kan være hjemme fra jobben uten å gå til legen fra tre til ti dager. Alle disse dagene bør ifølge utvalget betales av arbeidsgiver.
Samtidig foreslår utvalget å doble dager man kan være borte fra jobb uten sykemelding fra lege; fra dagens 12 dager til 24 dager i løpet av en 12 måneders periode. Etter utløpet av egenmeldingsperioden kreves sykmelding fra lege.
Etter åtte uker sykmelding skal hovedregelen være gradert sykemelding, selv om dette krever omfattende tilrettelegging fra arbeidsgivers side og innebærer vesentlige endringer i arbeidsoppgaver for arbeidstaker. Arbeidsgivere som ikke gjennomfører gradert sykemelding må betale 20 prosent av sykepengene.
Positivt mottatt
Unio-leder Anders Folkestad stiller seg positiv til forslaget om graderte sykmeldinger.
- Om helsa er god nok, er det viktig å komme raskt tilbake i noe arbeid. Men dette vil kreve svært mye av arbeidsgiverne. Unio kan ikke akseptere at den som er sykmeldt presses tilbake til en håpløs arbeidssituasjon. Vi skal huske at dette dreier seg om folk som er syke, sier Folkestad.
Andre forslag
Ekspertgruppen foreslår videre
*at gradert sykmelding skal kombineres med bedre oppfølging av leger/sykmeldere, både gjennom utarbeiding av faglige veiledere for sykmeldingsarbeidet og gjennom systematiske tilbakemeldinger om praksis, samt obligatoriske kurs for alle som skal sykmelde.
*å utrede hvordan man kan unngå at sykepenger kompenserer for inntektstap som ikke er forårsaket av sykdom eller skade, men av arbeidsledighet eller permittering.
* systematisk arbeid for å bedre kunnskapsgrunnlaget for tiltak.
*å gjennomføre en informasjonsstrategi for å skape aksept for grunntanken bak de foreslåtte tiltakene.
*at NAVs kontrollinnsats mot bedrageri av sykepenger styrkes.
0 Kommentarer