fbpx Færre enn ventet har fått vaksine mot livmorhalskreft Hopp til hovedinnhold

Færre enn ventet har fått vaksine mot livmorhalskreft

Halvparten av norske jenter har hittil fått HPV-vaksinen.

HPV-viruset kan forårsake livmorhalskreft. Vaksinen skal beskytte mot de typene av viruset som forårsaker 70 prosent av tilfellene av livmorhalskreft. Den skal gis i form av tre doser i løpet av seks til tolv måneder. Fra høsten 2009 ble vaksinen tilbudt jenter i sjuende klasse. Men bare halvparten har fått den.

 

Færrest i Telemark

Folkehelsa la nylig ut en oversikt, over hvor mange jenter i hvert enkelt fylke som har fått første dose av vaksinen. På landsbasis har 49 prosent fått den, men det er store variasjoner fra fylke til fylke. For eksempel har 35 prosent av jentene i Oslo fått den, mot 31 prosent i Telemark og 32 prosent i Sør-Trøndelag. Østfold, Vestfold og Buskerud topper statistikken med 62 prosent.

 

Skyldes pandemien

Berit Feiring, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, diskuterte disse tallene på en konferanse om barn og unges helse i Oslo tidligere denne uken. At bare halvparten av jentene hittil har fått første dosen med vaksinen, er langt færre enn forventet. Hovedgrunnen til dette, tror Feiring, er at kommunene er forsinket på grunn av influensapandemien. Hun påpeker at enkelte av kommunene ikke er kommet i gang med vaksinasjonen og at dette trekker statistikken ned. Dette er samtidig grunnen til at det er såpass stor variasjon mellom enkelte av fylkene, mener hun.

 

Bivirkninger

Det er hittil lite som tyder på at vaksinen gir alvorlige bivirkninger. Det er meldt inn 106 tilfeller av uønskede hendelser. Det vil si bivirkninger som ømhet på vaksinasjonsstedet, feber, hodepine, oppkast og diaré og magesmerter. Det er i tillegg meldt inn tre tilfeller av alvorlige bivirkninger, det vil si tilfeller som har medført sykehusinnleggelser. Men ifølge Feiring, kan disse tilfellene like gjerne skyldes ubehag ved vaksinen eller omstendighetene rundt.

 

Usikkerhet

Også leder av Landsgruppen for helsesøstre i NSF, Astrid Grydeland Ersvik, tror hovedgrunnen til at bare halvparten av målgruppen hittil har fått vaksinen skyldes pandemien:

- Helsesøstre over hele landet har vært opp over ørene opptatt med pandemien. De har hatt hendene fulle med å informere om influensaen og sette vaksiner. Dette har nok gått på bekostning av arbeidet med HPV-vaksinen.  Enkelte kommuner har kanskje ikke kommet i gang med å vaksinere ennå, men det skyldes nok like mye at det tar litt tid før registreringene blir oppdatert.

- Men kan det finnes andre forklaringer på hvorfor så få har tatt vaksinen?

- Mediadekningen av HPV-vaksinen, som har bidratt til å skape mye usikkerhet, kan være en delforklaring, tror Ersvik.

 

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse