fbpx Tar vare på barna Hopp til hovedinnhold
Kandidat 11

Tar vare på barna

Mange barn av psykisk syke og rusavhengige foreldre blir ikke sett. Barnefokusgruppa i Øvre Eiker kommune vil gjøre dem synlige og sikre dem tidlig oppfølging.

Smartpris: Barnefokusgruppa
Idémaker: Britt Gunnerud Håkonsen, Wenche rivelsrud og Nina Børsum, Øvre Eiker kommune


Hadde jeg bare hatt ett menneske å snakke med, ville det hjulpetenormt. Foreleseren, som selv har vært psykisk syk, forteller om det å vokse opp med en psykisk syk mor. Blant tilhørerne sitter helsesøster Britt Gunnerud Håkonsen, helsesøster Nina Børsum og psykiatrisk sykepleier Wenche Rivelsrud. De holder på med videreutdanning i «Involvering av familie og nettverk i behandling av psykisk voksne» på Høgskolen i Buskerud.

Da ble ideen om å opprette en egen ressursgruppe for å hjelpe barn og unge med psykisk syke og rusavhengige foreldre i Øvre Eiker kommune født. Ett år etter er de tre sykepleierne langt på vei med å realisere ideen.

Barnefokusgruppa er opprettet for å samordne tiltak rettet mot disse barn og unge og deres behov. Brosjyre og plakat som forteller om gruppa er allerede spredt til forskjellige samarbeidspartnere i kommunen. Og det er blitt mange informasjonsmøter.

Med tilskudd fra Helsedirektoratet er arbeidet med en egen nettside for barnefokusgruppa godt i gang. Målet med barnefokus.no er å gi barn, unge og foreldre mulighet til direkte kontakt med de tre ildsjelene i Barnefokusgruppa eller å stille spørsmål på nett om det de opplever som vanskelig.


Viktig knutepunkt

Mottoet for Barnefokusgruppa er: Ser deg. Lytter til deg. Tar vare på deg.

- Barnefokusgruppa er en instans hvor samarbeidspartnere som for eksempel fastlegene, Nav, psykisk helsetjeneste, barnevern og sosialtjenesten kan ta kontakt når en mor eller en far er psykisk syk eller sliter med rusproblem. Vi i Barnefokusgruppa vil videreformidle dette til den helsesøster som er knyttet opp mot barnet, enten på skole eller helsestasjon. Helsesøster tar så en samtale med barnet, og på bakgrunn av det, vurderer hvert enkelt barns behov for informasjon og oppfølging. Helsesøster har en helt spesiell rolle i dette arbeidet fordi barn og unge ikke føler det stigmatiserende å snakke med helsesøster, understreker Britt Gunnerud Håkonsen.

Barn og unge i Øvre Eiker kommune har gjennom Barnefokusgruppa fått en voksen å prate med om det som kan være vanskelig. Samtidig gjør den det lettere for de forskjellige instanser som kommer i kontakt med barn og unge å få kontakt med personer i kommunen som kan hjelpe barna videre, slik at de blir tidlig sett og ivaretatt.

Gi din stemme.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse