fbpx Smart med skje i Skien Hopp til hovedinnhold
Kandidat 3

Smart med skje i Skien

Sykepleier Borghild Kydland er lam i begge hendene. Takket være sin egen oppfinnelse kan hun spise selv.

Smartpris: Skjeholder

Idémaker: Borghild Kydland, pensjonert sykepleier

Anestesisykepleieren fra Skien fikk for ti år siden mononevritt, en kronisk nevrologisk sykdom. Etter hvert er Borghild Kydland blitt lam i ett bein og i begge hendene. Likevel klarer hun å spise selv, både med skje og gaffel. Hun har seg selv å takke for det.


Oppfinnsom

Da kraften i hendene begynte å forsvinne, sjekket hun først ut nærmeste hjelpemiddelsentral. Men skjeholderne hun fant der, passet ikke henne. De var ikke stabile nok.

Men den praktiske damen visste råd. Hun brukte skinner på hendene og hadde en brukt liggende. Materialet ble formet til det som de siste seks årene har gjort at hun slipper å bli matet.

- Jeg er rullestolbruker. Men det verste er å være uten hender. Jeg har ikke grep i dem. Man blir oppfinnsom av sånt. Så jeg klarer en del likevel.


Skjeen blir stabil

Da mannen levde, var det han som hjalp henne å forme til skjeholderne, som skiftes ut etter hvert som de blir utslitt. Nå får hun hjelp av søsteren Ragnhild. Skjeholderen kan også brukes til gaffel. Kydland har et sett med skjeer og gafler av samme type som passer inn i holderen. Hun får hjelp til å ta maten ut av kjøleskapet og brødskivene blir skåret i biter.

- Skjeholderen sitter fast over hånden og holder skjeen stabil. Jeg kan ikke klare meg uten dette hjelpemiddelet når jeg skal spise, og det betyr veldig mye for meg at jeg kan spise selv.


Funksjonell

Skjeholderen er laget av skinnematerialet Aquaplast. Plasten er 3 millimeter tykk og blir myk i varmt vann, slik at den kan klippes til og formes.

Håndtaket på skjeen må ha lik bredde hele veien slik at det kan tres inn i hullene på holderen. Kydland har vist skjeholderen til en ergoterapeut på Rikshospitalet. Oppfinneren fikk høre at den var funksjonell, og at ergoterapeuten ikke hadde noe liknende i sitt sortiment på avdelingen.

- Hvis du vinner penger, hva kan du bruke dem til?

- Å, så langt har jeg ikke tenkt. Jeg begynner å bli gammel, ble 70 år i sommer. Men hvis andre kan få glede av ideen, så er jo det fint, sier Kydland.

Gi din stemme.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse