fbpx Vil hjelpe mannlige prostituerte Hopp til hovedinnhold

Vil hjelpe mannlige prostituerte

Menn som selger sex er en marginal og forsømt gruppe. Sykepleier Lennart Lock vil gjerne gjøre noe med det.

 

Tirsdag sendte Nrk Brennpunkt dokumentaren "Menn er også horer". Der fortalte menn som selger sex til menn at de sliter både psykisk og fysisk som følge av prostitusjonen. Men de vet ikke hvor de kan få hjelp.

 

Trenger friske penger
Pro Sentret, et hjelpetilbud for prostituerte i Oslo, har ikke hatt ressurser til å prioritere denne gruppen.

- Vi har nå fått 3 millioner i kutt og kan ikke oppsøke denne gruppen uten å få friske penger, sier sykepleier Lennart Lock.

Han jobber halv stilling på Pro Sentret og halv stilling i Sex og samfunn. Sex og samfunn driver opplysningsarbeid for alle under 25 år. Tilbudet om gratis sexologisk rådgivning gjelder alle under 30 år.

Sex og samfunn har søkt om midler for å hjelpe mannlige prostituerte.

 

Må oppsøkes
Hvis det kommer menn til Pro Sentret, som blant annet har fire sykepleiere ansatt, vil de bli tatt imot og få hjelp på lik linje med kvinnene. Problemet er at mennene kommer svært sjelden.

 - Vi må oppsøke dem for at de skal vite om oss. Og det har vil altså ikke ressurser til.

Menn selger sex andre steder enn kvinnene. Markedet er mer i en gråsone. Menn formidler sine tjenester for eksempel på internett, barer og saunaer.

- De er dermed vanskeligere tilgjengelig. Man har gode erfaringer i Finland med oppsøkende arbeid rettet mot menn, sier Lock.

 

Unge gutter
Mennene er ofte unge. Jo yngre de er, desto bedre får de betalt.  Gutter under 16 år er mest attraktive på sex-markedet, ble det sagt i Brennpunkt.

Blant ungdom er det dobbelt så mange gutter som har erfaring med å bytte sex sammenliknet med jenter, opplyser Lock.

Bytte av sex vil si at de gir sex mot andre vederlag enn penger, for eksempel kontantkort, husly, stoff og alkohol. Straffeloven definerer prostitusjon som bytte av sex mot vederlag, ikke bare kontanter.

 

- Et av problemene er at de ikke identifiserer seg som "hore". Dette gjør det vanskeligere å nå dem. En av guttene i Brennpunkt sa: "Det ordet bruker vi ikke."

 

Kutt i budsjettet
Lock tror det vil være lettere for gutter og menn å oppsøke Sex og samfunn, fordi det er mer diskret enn Pro Sentret.

- Konkurrerer de to arbeidsstedene dine om midler?

- Nei. Pro Sentret og Sex og Samfunn jobber på to ulike måter. Det ideelle hadde vært samarbeid mellom de to. Pro Sentret har blant annet et godt tilbud med sosionomer, noe ikke Sex og Samfunn har. Sex og Samfunn har derimot tilbud om sexologisk rådgiving. Pro Sentret har fått tre millioner i kutt neste år, og vi kan ikke opprettholde dagens drift, sier Lock.

Lock mener at det er behov både for å kartlegge mannlig prostitusjon, og å nå denne gruppen med et hjelpetilbud.

 

Mer gateprostitusjon
Pro Sentret har de siste årene brukt mye ressurser på en mer synlig gruppe prostituerte; nigerianske kvinner.

Loven om forbud mot kjøp av sex trådde i kraft ved nyttår. Slik Lock spådde i et intervju i Sykepleien i februar, har gateprostitusjonen tatt seg opp igjen.

- Forrige helg ble 140 kvinner observert på strøket, inkludert Karl Johan. Majoriteten av dem var afrikanske, forteller Lock.

- Loven har slått særlig dårlig ut for de nigerianske kvinnene. En del av dem tigger for å skaffe seg mat. Og kundene presser på prisene og tjenestene. En del dropper kondom for å kapre kunder.

Det ser ut som de norske kvinnene klarer seg bedre, for de er mindre synlige for politiet, mener Lennart Lock.

Vi må oppsøke dem for at de skal vite om oss.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse