fbpx - Rektal temp er best Hopp til hovedinnhold
Svensk studie:

- Rektal temp er best

Temperatur målt i øre eller munn er ikke like nøyaktig som når det gjøres rektalt.

Å måle kroppstemperatur er en av de vanligste undersøkelsene som gjøres i helsevesenet. Men resultatet er ikke like nøyaktig.  Ifølge en ny svensk studie er temperatur målt rektalt fremdeles mer pålitelig enn når den er målt i munn eller øre.

 

Tre undersøkelser

Studien er gjort ved Universitetssjukhuset i Örebro, og er publisert i svenske Läkartidningen. Den omfatter tre separate undersøkelser med til sammen 323 pasienter og ulike moderne termometre.

I alle tre undersøkelsene ble temperaturen målt rektalt én gang. I tillegg ble den målt to ganger i munn, øre eller begge deler. Resultatet viste blant annet at temperatur målt i munn og øre samsvarte relativt lavt med rektaltemperaturen.

 

Ofte i øret

Forfatterne av studien viser til at det er vanlig å måle temperatur i øret. Det er praktisk for de som skal utføre målingen. Men for de som skal vurdere resultatet, er det ønskelig med en så nøyaktig måling som mulig.

Kroppstemperaturen legges ofte til grunn for avgjørelser om diagnose, videre utredning og behandling. Derfor bør det stilles strenge krav til termometrene som brukes. Ny apparatur lanseres stadig, og vil bli testet i håp om at det vil komme et godt alternativ til å måle temperatur rektalt.

 

Kilde:

Edling L, Carlsson R, Magnuson A, Holmberg H. Rektaltermometern fortfarande bäst för temperaturmätning. Läkartidningen 2009;42:2680-2683

Les hele artikkelen på www.lakartidningen.se

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse