fbpx - Rektal temp er best Hopp til hovedinnhold

Svensk studie: - Rektal temp er best

Foto: Colourbox

Temperatur målt i øre eller munn er ikke like nøyaktig som når det gjøres rektalt.

Å måle kroppstemperatur er en av de vanligste undersøkelsene som gjøres i helsevesenet. Men resultatet er ikke like nøyaktig.  Ifølge en ny svensk studie er temperatur målt rektalt fremdeles mer pålitelig enn når den er målt i munn eller øre.

 

Tre undersøkelser

Studien er gjort ved Universitetssjukhuset i Örebro, og er publisert i svenske Läkartidningen. Den omfatter tre separate undersøkelser med til sammen 323 pasienter og ulike moderne termometre.

I alle tre undersøkelsene ble temperaturen målt rektalt én gang. I tillegg ble den målt to ganger i munn, øre eller begge deler. Resultatet viste blant annet at temperatur målt i munn og øre samsvarte relativt lavt med rektaltemperaturen.

 

Ofte i øret

Forfatterne av studien viser til at det er vanlig å måle temperatur i øret. Det er praktisk for de som skal utføre målingen. Men for de som skal vurdere resultatet, er det ønskelig med en så nøyaktig måling som mulig.

Kroppstemperaturen legges ofte til grunn for avgjørelser om diagnose, videre utredning og behandling. Derfor bør det stilles strenge krav til termometrene som brukes. Ny apparatur lanseres stadig, og vil bli testet i håp om at det vil komme et godt alternativ til å måle temperatur rektalt.

 

Kilde:

Edling L, Carlsson R, Magnuson A, Holmberg H. Rektaltermometern fortfarande bäst för temperaturmätning. Läkartidningen 2009;42:2680-2683

Les hele artikkelen på www.lakartidningen.se

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.