fbpx Voldtekt som terrormiddel Hopp til hovedinnhold

Voldtekt som terrormiddel

Seksuell vold er blitt krigsstrategi. Styresmakter erstatter krigsmaskiner med voldtekstmaskiner. Det er minst like effektivt, hevder Paula Donovan.

- Ingenting veldedige organisasjoner, kampanjer eller internasjonale organisasjoner som FN har gjort for å bekjempe seksualisert vold, har hjulpet.

Kraftsalven kommer fra Paula Donavan. Hun er en prisvinnende hiv/aids aktivist, har selv jobbet i FN systemet, og er ansatt i organisasjonen AIDS Free World.

Effektiv terror

- Regimer bruker seksuell vold systematisk i sin krigsstrategi. Det er en billig og effektiv måte å terrorisere et samfunn på, sier hun.

Donovan hevder at enkelte regimer nå lager voldtekstmaskiner av sine soldater.

- Soldatene lærer å de-humaniserer kvinner og å se på dem som fienden. Når kvinner blir redde for å gå ut, selv for å hente vann og brensel, har soldatene nådd sitt mål. Samfunn bryter sammen og det er en enkel sak for krigsherrene å kue befolkningen, sier hun.


Kan skje hvor som helst

Donovan har selv hørt vitensbyrd fra kvinner som har vært utsatt for slik vold i flere land. Mange av dem i Afrika. Hun understreker imidlertid at systematiske voldtekter som strategi kan skje hvor som helst - også i Europa.

- Vi så mye av dette under krigen på Balkan, sier hun.


Onde mennesker?

Etter alt du har sett og hørt. Mener du at alle mennesker er onde?

- Det hadde vært en enklere verden dersom man kunne dele alt inn i godt og ondt. Jeg tror alle mennesker er i stand til å utføre grusomme handlinger. Dersom vi innser det og er villig til å snakke om det, er det kanskje ett skritt i riktig retning, sier hun.


Vil ha sanksjoner

- Hva kan man gjøre?

- Jeg mener statsledere som vet at dette foregår i sine land, er nødt til å ta ansvar. Dersom de ikke klarer å få bukt med problemene, må de be om hjelp uten i fra. Hvis de velger å ignorere hva som foregår under deres ledelse, må verdenssamfunnet sette inn sanksjoner for å vise at seksualisert vold satt i system ikke er akseptabelt, sier hun.

 

 

Når kvinner blir redde for å gå ut, selv for å hente vann og brensel, har soldatene nådd sitt mål.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse