fbpx - Angsten tok forsamlingen Hopp til hovedinnhold

- Angsten tok forsamlingen

Kun 18 prosent av verdens sykepleiere er representert i ICN. Styret hadde i år mulighet til å endre på dette. Slik ble det ikke.

Hvert land kan bare ha en organisasjon som medlem av ICN. Det har ført til at svært små sykepleierorganisasjoner med en håndfull medlemmer kan representere store land med mange sykepleiere.


Frankrike har 80 sykepleierorganisasjoner

- For Norge er det greit nok. Men i land som Frankrike har de 80 sykepleierorganisasjoner. Bare en kan være medlem av ICN. Det betyr at ICN ikke representerer flertalllet av franske sykepleiere. I dag er kun 18 prosent av verdens sykepleiere er representert i ICN. Det er ingenting, sier nestleder i NSF, Unni Hembre.


Vil åpne ICN for flere 

Norge og Canada tok i 2007 initiativ til at ICN skulle åpne opp for at hvert land kan ha flere sykepleierorganisasjoner som medlemmer.


Vil ha makt

- Vi vil at ICN skal bli en maktfaktor når verdens helse diskuteres. Det betyr at vi må bli sett og hørt av FN og WHO. Vi ønsker at ICN skal være en innflytelsesrik organisasjon som blir tatt med på de arenaer hvor viktige saker tas opp. Det betyr at vi må representere flere sykepleiere, sier Hembre.


Sannhetens time

En arbeidsgruppe ble satt ned i 2007 og jobbet frem et forslag. I forkant av kongressen hadde CNR (representantskapet for ICN) styremøte. Der ble det lagt frem et forslag om å åpne opp for at hvert land kan ha fire til seks sykepleierorganisasjoner.Angst og kalde føtter

- Men angsten tok forsamlingen. Små og store land fikk litt kalde føtter, sier Unni Hembre.

- Hvorfor det?

- Mange ble redde for at interne konflikter mellom nasjonale organisasjoner blir trukket inn i ICN. Det vil vi unngå. I tillegg er mange store organisasjoner redd for å miste makt, sier hun.

- Hvordan da?

- Det er et stemmestystem inne i forslaget som betyr at store organisasjoner som for eksempel Royal College of Nursing i Storbritania, må dele sin innflytelse med andre. De betaler i dag en halv million pund i året til ICN, og vil ha valutta for pengene.Konsensus

I ICN jobber de for konsensus. Vedtaket som ble fattet betegner Hembre som "mildt vann" i forhold til orginalforslaget.

- Organisasjonene får nå et år seg til å øke egen medlemsmasse. Små organisasjoner er nødt til å slå seg sammen med større organisasjoner, eller å inngå sammarbeid. Målet er at organisasjonene som er med i ICN representerer flertallet av sykepleierne i landet de kommer fra, sier Hembre.

- Vi vil at ICN skal bli en maktfaktor når verdens helse diskuteres.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse