fbpx Ny meklingsfrist 3. juni Hopp til hovedinnhold

Ny meklingsfrist 3. juni

Pensjonsforhandlingene er utsatt en uke. En eventuell streik i offentlig sektor vil tidligst bli iverksatt torsdag morgen 4. juni. 

Ved forhandlingens utløp 27. mai ble det nedsatt en arbeidsgruppe ledet av arbeidsminister Dag Terje Andersen, hvor også alle  forhandlingslederne i hovedsammenslutningene deltar. Nå har arbeidsgruppen gitt seg selv en ukes frist til å komme fram til en pensjonsløsning.

Regjeringen slipper sannsynligvis en omfattende streik i offentlig sektor, men prisen har vært å si nei til sin egen pensjonsmodell.

- Jeg vil ikke si hva vi er kommet fram til på møtene, men det er en kjent sak at vi drøfter ulike former for bruttomodeller, sier arbeidsminister Dag Terje Andersen til NTB.

Statsråden bekrefter dermed at regjeringens ønske om at pensjonen i offentlig sektor skal styres etter en såkalt påslagsmodell, som gjør det lønnsomt å stå lengst mulig i jobb, er lagt død. Tilbake står nå den såkalte bruttomodellen som organisasjonene krever. Ifølge dem er den modellen best egnet til å sikre full opptjening til full pensjonsutbetaling på 30 år. Noe som er viktig for dem med lang utdanning.

Leder i Unio, Anders Folkestad, bekrefter at det er organisasjonenes krav om å gå videre med bruttoprinsippet som ligger til grunn for de videre forhandlingene med staten. Han er betydelig mer optimistisk enn da den første fristen i forhandlingene gikk ut.

Riksmeklingsmannen er stilt helt på sidelinjen i forhandlingene. I stedet har statsråden trådt inn som en leder av arbeidet med å finne fram til en felles plattform i pensjonsspørsmålet. Først når samtalene med Arbeids- og inkluderingsdepartementet er klare vil partene gå til meklingsmannen og formelt gjenoppta prosessen der.

Pensjonsforhandlingene berører nesten en tredel av arbeidstakerne i Norge.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse