fbpx Mobiltelefoner er bakteriebomber Hopp til hovedinnhold

Mobiltelefoner er bakteriebomber

Mobiltelefoner er like møkkete som toalettseter viser forskning.- Uten å tenke oss om, tar vi med oss bakteriebomber inn i avdelingen, sier Turid Petlund.

Det settes i verk store tiltak for å unngå sykehusinfeksjoner.

- Operasjonsavdelingene har strenge hygieniske krav. Riktig bekledning, oppdekking med minimal spredning av partikler, minst mulig trafikk og personale på stuene under operasjoner. Det settes også fokus på riktig arkitektonisk utforming og god luftgjennomstrømning av rommene, sier leder av NSFs landsgruppe av operasjonssykepleiere, Turid Petlund.

Roper Varsko!  

Dette er bakgrunnen for at hun roper et stort varsko:

  - Vi vet dette. Likevel tar vi uten betenkning tar med oss bakteriebomber inn i avdelingen. Dette er uforsvarlig praksis, sier hun.

Bakteriebomben hun sikter til er mobiltelefonen.

Pasientenes forventninger  

Nosokomiale infeksjoner er et stort problem i alle moderne sykehus.

- Pasientene forventer at de som jobber i en slik avdeling følger gode hygieniske prinsipper, og behandler det utstyret som brukes på en forsvarlig måte, sier hun.

Lenge var det forbudt å bruke mobiltelefoner i operasjonsavdelinger. Årsaken var at senderne i mobiltelefonene påvirket det medisinsk tekniske utstyret.

- De kunne endre funksjonen og for eksempel få en smertepumpe til å løpe løpsk eller endre dosene pasienten fikk, forteller Petlund.

No problem  

I dag er ikke dette et problem. Petlund forteller at bruk av private mobiltelefoner er et helt vanlig syn inne på operasjonsavdelinger. Mobiltelefoner blir brukt i nærkontakt med huden, holdt opp mot kinn, munn og ører.

- Dette er områder med stort antall bakterier. Det finnes ingen retningslinjer for renhold av private mobiltelefoner. Hvor de blir oppbevart utenfor arbeidstid har vi ingen kontroll med. Nye undersøkelser viser at mobiltelefoner har like mye oppvekst av bakterier som et toalettsete. Vi ville aldri finne på å ta med et toalettsete inn på en operasjonsstue i nærheten av en pasient som skal utsettes for et kirurgisk inngrep, sier hun.

Ikke faglig forsvarlig  

Petlund mener mobilbruk på operasjonsstuen ikke er faglig forsvarlig på grunn av infeksjonsfaren de utgjør. Hun føler mange sykepleiere og leger ikke tenker over dette, men tar med seg private mobiltelefoner i lommen som en naturlig del av arbeidsuniformen.

Mer bevisste på kjøkken

- Det er et paradoks at sykehuskjøkken har satt en standard - ingen diskusjon! Private mobiltelefoner er forbudt, forurensede hender kan forårsake matforgiftning. For å endre slik praksis, må det tas opp til topps i sykehusledelsen, og forankres der, sier Petlund.

Noen linker til forskning og artikler om emnet:

www.ann-clinmicrob.com/content/8/1/7         

http://itpro.no/art/13978.html

www.dinside.no/783685/denne-er-en-bakteriebombe

Vi ville aldri finne på å ta med et toalettsete inn på en operasjonsstue i nærheten av en pasient som skal utsettes for et kirurgisk inngrep.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse