fbpx Franske sykepleiere varsler katastrofe Hopp til hovedinnhold

Franske sykepleiere varsler katastrofe

Sykepleiere og leger står sammen på barrikadene
President Nicolas Sarkozy vil omorganisere og privatisere helsetjenesten. Det vil føre til at 20 000 tjenester blir borte. Nå demonstrerer de.

I følge svenske Värdfacket demonstrerte franske sykepleiere og verdensberømte kirurger och obstetriker, skulder ved skulder forrgje uke.

Det er første gang at 11 fagforbund og pasientorganisasjoner slår seg sammen i en felles demonstrasjon. På de offentlige sykehusene i Paris la over 50 prosent av personalet ned arbeidet.

 Stridens kjerne

Sykepleierne og legene krever at regjeringen trekker tilbake en omfattende lov. For legene vil det nye lovforslaget bety mndre innflytelse. Årsaken er at sykehusdirektørene får mer makt. Det er de som få siste ordet både når det gjelder type tjenester som skal opprettes og behandlingspolitikk.

Underbetalt og underbemannet

Sykepleierne mister også makt, men de er mest frustert over å være underbetalt og underbemannet. Med den planlagte omorganiseringen vil rundt 20 000 tjenester forsvinne, skriver Värdfacket. Det skyldes i hovedsak at regjeringen ønsker å privatisere deler av helsetjenesten.


Ingen vanlig bedrift  

- Ett sykehus kan ikke drives som et hvilket som helst foretak, sier den franske sykepleieren, Nathalie Depoire, til Värdfacket.

Protestene mot lovforslaget har snart pågått i et halvt år, og motstanderne blir stadig mer høylytte i sine protester.

 

 

 

- Ett sykehus kan ikke drives som et hvilket som helst foretak, sier den franske sykepleieren, Nathalie Depoire

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.