Vil gjøre en forskjell
I boken «Den lille forskjellen» tar Kristina Jullum Hagen og Anne Enger til orde for et realt lønnsløft for kvinnedominerte yrker i offentlig sektor.
- Vi har skrevet boken for alle som er opptatt av likelønn og likestilling, og vi har forsøkt å gjøre den tilgjengelig for alle. Forhåpentlig vil folk ha både nytte og glede av å lese den, sier statsviter og kommunikasjonsrådgiver Kristina Jullum Hagen.
Sammen med kollega og tidligere Sp-leder Anne Enger forfatterdebuterer hun i dag med boken «Den lille forskjellen». De to møttes da de jobbet sammen i likelønnskommisjonen der Enger var kommisjonsleder og Jullum Hagen utredningsleder.
Inviterer leseren til dialog
- Regjeringen ga meg i oppgave å lede Likelønnskommisjonen, og dette er en slags videreføring av oppdraget. Jeg sa til Kristina at jeg ville skrive en bok basert på fakta og analyser hentet fra dette arbeidet, og hun tente umiddelbart på ideen, forteller Enger.
Målet med boken er ifølge forfatterne å nå ut til dem som ikke leser Norges offentlige utredninger (NOU-er) og regjeringsdokumenter. Og det er vel strengt tatt de fleste av oss.
- NOU-er blir aldri folkelesning, det er i hvert fall min erfaring, smiler Anne Enger.
De to kvinnene representerer hver sin generasjon, og i boken trekker de frem eksempler fra egne liv, som da Enger var nyansatt i et vikariat som sykepleierlærer på Diakonhjemmet, men manglet barnehageplass. Eller da Jullum Hagen valgte språk og samfunnsfag på videregående, selv om hun elsket matte og naturfag.
På bakgrunn av disse erfaringene kommer de med klare anbefalninger, og ønsker med det å invitere leserne til dialog og til debatt.
Lønnsløft og tredelt foreldrepermisjon
- Det er viktig at debatten er kunnskapsbasert, og der tror vi boken kan være til stor hjelp. Alle sykepleiere burde gå mann av huse for å lese den, og lære seg argumentene på rams, understreker Enger.
I boken konsentrerer forfatterne seg i hovedsak om to av de seks konkrete tiltakene som likelønnskommisjonen foreslo, nemlig lønnsløft i offentlig sektor og en tredelig av foreldrepermisjonen.
- Disse tiltakene er etter vår oppfatning de viktigste å få igjennom, sier Jullum Hagen.
- Og derfor er boken ikke minst aktuell for beslutningstakere. Lønnsnivået må heves, og det må bakes inn i en varig avtale med arbeidsgiverne. I dag har vi et lønnsforhandlingssystem som er med på å opprettholde skjevheter, påpeker Enger, og legger til:
- Politikerne og lederne i arbeidslivet må ha vilje for å få dette til, men er det mange nok som vil, har jeg også tro på at vi kan gjøre en forskjell.
- Synes dere det er riktig av NSF å kjøre så hardt på likelønn i disse finanskrisetider, eller sender det ut et feil signal?
Nødvendig kamp
- Jeg synes ikke det blir feil. Med egen bakgrunn som sykepleier synes jeg det er viktig å kjempe for likelønn. Det er dessuten nødvendig, i tiden som kommer må vi rekruttere flere til yrket enn noen gang før.
- Tror dere den store andelen av deltidsarbeidende sykepleiere gjør det vanskeligere for NSF å argumentere for likelønn?
- For mange er det fint å kunne jobbe deltid i perioder av livet, men vi er selvsagt imot ufrivillig deltid, sier Enger.
- Vi ønsker ikke å overprøve folks egne valg, snarere håper vi å bidra med å sette dette i et litt større perspektiv. Mens det totalt er 43 prosent kvinner som jobber deltid, er det 12 prosent menn som gjør det samme. Hvorfor er det slik? Er lønnsnivået for eksempelvis sykepleiere så lavt at det ikke lønner seg å jobbe fullt? I stedet for å jobbe full stilling kan man like gjerne jobbe 80 prosent, hvis det likevel ikke utgjør særlig forskjell i lønningsposen? Et realt lønnsløft for sykepleierne ville kanskje lokke flere til å jobbe mer, undrer Jullum Hagen.
Enige om det meste
- Hva er dere ikke enige om?
- 6-timersdagen, repliserer Jullum Hagen raskt.
- Jeg er veldig skeptisk til 6-timersdagen. Ikke fordi det ikke høres fint ut, men vi har gode velferdsordninger for småbarnsforeldre, som kontantstøtte og foreldrepermisjon. Problemet er at det i størst grad er mor som benytter seg av disse. Jeg er redd en innføring av 6-timersdagen ville være med på å sette kvinnens posisjon på arbeidsmarkedet ytterligere tilbake. Med mindre ordningen ville forutsette at også far måtte jobbe 6-timersdag.
Enger synes imidlertid forslaget kan ha livets rett.
- Utgangspunktet mitt er at det er viktig at arbeidslivet legges til rette for både mor og far. Men når vi har drøftet dette, har Kristina kommet med en del utspill jeg ikke hadde tenkt på, men som nok er relevante.
Forfatterduoen ønsker heller å fokusere på sakene de er enige om, og det er ifølge dem selv de aller fleste.
0 Kommentarer